Actueel

In samenwerking met:

Eva's studentencomplex is net een sauna: 'Soms wel 40 graden'

Inwoners van studentencomplex de Zwarte Dozen in Leiden zijn niet blij met de hittegolf. Het gebouw is zo goed geïsoleerd dat de temperaturen in de zomer oplopen tot 40 graden. Studentenhuisvester DUWO weet al jaren van het probleem, maar komt nog niet met een oplossing.

In de studentenflat wordt het er 's zomers zo heet dat studenten naar buiten vluchten voor verkoeling. Zo ook Eva Verloop. "Je wordt megaduf van die warmte", zegt ze tegen Editie NL.

Blokkendozen

Het complex bestaat uit verschillende units die als blokkendozen op elkaar gestapeld zijn. "Bovendien zijn ze zwart van kleur, is er geen zonwering en staat een deel van het gebouw de hele dag in de felle zon. Door de goede isolatie houdt gebouw in de winter de warmte vast en is het eigenlijk nooit koud. Maar in de zomer trekt die warmte ook niet weg", aldus Verloop.

Toch zit wegvluchten er dit jaar niet in. "Door de coronamaatregelen ben je echt op je huis aangewezen. Studenten proberen zelf het leed dus maar wat te verzachten met behulp van ventilatoren en bevroren flesjes."

DUWO

Studentenhuisvester DUWO weet al jaren van het probleem. "Afgelopen juni zijn er in studio's ventilatoren aan plafond gehangen. En er zijn ijzeren kettingen die zorgen dat de kamerdeuren open kunnen blijven."

Maar dat zet volgens Verloop geen zoden aan de dijk. "Het is nu in mijn kamer misschien 30 graden in plaats van 32. De warmte blijft nu gewoon door het complex rondgaan. Er moet een oplossing komen die effectief is op de lange termijn.'

Nieuwbouwhuizen

De studenten in dit complex zijn niet de enigen met het probleem, weet binnenklimaatexpert Atze Boerstra. "Bij de bouw van nieuwbouwhuizen de afgelopen jaren is er te weinig rekening gehouden met de hete zomers waar we nu mee te maken krijgen", zegt hij tegen Editie NL.

Er waren tot nu toe geen normen vastgesteld over hoeveel een huis maximaal mag opwarmen. "Heel gek eigenlijk", vindt Boerstra. "De focus lag altijd op grote ramen en goede isolatie, zodat je in de winter de warmte binnenhoudt en minder energie hoeft te verbruiken aan verwarming. Maar die huizen zijn zo goed geïsoleerd dat de warmte in de zomer niet weg kan."

Per volgend jaar komt er verandering in. "Dan wordt er in het bouwbesluit vastgelegd dat het bij normaal weer niet warmer mag worden dan 26 graden. Maar dat geldt enkel voor huizen die nog moeten worden ontworpen."

Tips

Hoe je de hitte voorkomt? "Het best kun je geen grote ramen hebben op het zuiden en westen. Heb je die toch, zorg er dan voor dat je de zon buiten houdt door zonwering buiten het huis. Een huis met lichtere kleur warmt ook minder snel op dan een zwarte."

Van airco's is Boerstra geen fan. "Dat kost enorm veel energie. Een warmtepomp kan trouwens ook effectief zijn. Die wordt eigenlijk gebruikt om een huis te verwarmen, maar je kan het effect ook omdraaien."


07 augustus 2020 14:36


Harde wind: minder treinen, vluchten geannuleerd

15-04-2024 om 13:00
De zware buien die nu over het land trekken, gaan gepaard met onweer, hagel en harde windstoten. Vanwege deze harde wind zijn tientallen vluchten op Schiphol geannuleerd. De intercity's tussen Amsterdam en Rotterdam die vanmiddag niet reden vanwege de wind, rijden weer.
Lees het artikel

Vandaag onweer, hagel en code geel vanwege windstoten

14-04-2024 om 18:51
Na een aantal mooie lentedagen begint de komende week onstuimig. Vandaag trekken buien met onweer en hagel over het land. Die buien gaan gepaard met zware windstoten. Het KNMI heeft voor vanmiddag code geel afgegeven.
Lees het artikel

Geniet nog even van het weekend, want komende week slaat het weer om

12-04-2024 om 13:02
We moeten het er dit weekend nog even van nemen wat betreft het weer. Een lekker terrasje of barbecueën in de tuin is vanavond tot en met zondag zeker mogelijk. In Limburg kan het morgen wel 24 graden worden. En geniet daar maar van, want na het weekend maakt het weer een flinke omslag.
Lees het artikel

Weer een hitterecord: maart wereldwijd de warmste maart ooit

09-04-2024 om 02:03
Nog nooit werd het volgens de metingen op onze aarde in maart zo warm als het afgelopen maand werd. En dat niet alleen: maart was ook de tiende maand op rij dat er warmterecords werden verbroken.
Lees het artikel

Komend weekend opnieuw 20 graden, daarna voelt het flink kouder

08-04-2024 om 08:47
Warm en dan weer fris. Rustig zonnig weer en dan weer stormachtig en bewolkt. De komende week gaat het weerbeeld alle kanten op. Vandaag is het een prima lentedag en is het vrij warm, morgen krijgen we te maken met flinke wind en kan het herfstig en zelfs een beetje guur aanvoelen.
Lees het artikel

Het is officieel: vandaag is de warmste 6 april ooit gemeten

06-04-2024 om 12:42
Nog nooit was het op 6 april zo warm, sinds de metingen in 1901 begonnen. Rond 14.30 uur kwam de temperatuur in De Bilt uit boven de 23 graden, waarmee het dagrecord werd gebroken. Het zijn uitzonderlijk hoge temperaturen voor deze periode van het jaar.
Lees het artikel

Mogelijk zomerse temperaturen: zo warm is het nu bij jou

06-04-2024 om 11:11
Het is vandaag een warme dag in Nederland. Rond 12.30 werd het in De Bilt meer dan 20 graden en naar verwachting lopen de temperaturen nog verder op. Lokaal tot boven de 26 graden.
Lees het artikel

Ook in Zuid-Europa is het warmer dan gemiddeld: 28 graden in Spanje

06-04-2024 om 10:57
In ons land worden zomerse temperaturen verwacht, maar in Frankrijk, Spanje en Italië is het vandaag nog net iets warmer. Ook zijn de temperaturen hoger dan gebruikelijk op 6 april, met op sommige plekken zelfs zomerse waarden.
Lees het artikel

Nat hè? Maar let op: zaterdag mogelijk 26 graden

04-04-2024 om 09:21
Regen, regen en regen: veel meer ga je vandaag niet krijgen. Ook morgen is het nog nat en waait er een stevige wind. Maar nog even twee dagen doorzetten, want mooi weer komt onze kant op. Aanstaande zaterdag krijgen we te maken met de eerste lokale zomerse dag. In het zuiden kan het zelfs 26 graden worden.
Lees het artikel

Nooit eerder was de prijs van robusta-koffie zo hoog

03-04-2024 om 18:01
De prijs voor Robusta-koffiebonen, die veel wordt gebruikt voor oploskoffie, was nog nooit zo hoog. Vandaag bereikten de bonen op de handelsbeurs in Londen het hoogste niveau ooit. Eén van de oorzaken lijkt een hittegolf in Vietnam te zijn.
Lees het artikel

Regenachtige week, maar lenteweer met 20 graden komt in zicht

31-03-2024 om 09:17
Velen snakken ernaar: in T-shirt naar buiten, een wandeling maken in de warme lentezon. Volgend weekend zou dat zomaar kunnen, al moeten we eerst nog even een regenachtige week door.
Lees het artikel

Eitjes zoeken kan het beste zondag, tweede paasdag kletsnat

29-03-2024 om 08:42
Mensen die het helemaal gehad hebben met de regen van de afgelopen dagen, zullen nog even geduld moeten hebben. Dit weekend blijft het namelijk wisselvallig, met een erg natte maandag op komst.
Lees het artikel