Actueel

In samenwerking met:

Een parasol of een schaduwdoek? Dit zijn de voor- en nadelen!

De zon is natuurlijk heerlijk, maar je moet jezelf wel goed beschermen tegen de UV-stralen en de hitte. In de tuin kun je dit doen door schaduw te creëren met beplanting, of natuurlijk een parasol of schaduwdoek. Maar welke van die laatste twee kun je nou het beste kiezen? We zetten de voor- en nadelen op een rijtje.

Parasol

Voordelen

  • Makkelijk op te zetten: Een parasol is makkelijk neer te zetten. Voor de voet heb je wel even wat kracht nodig, maar als deze eenmaal staat is de parasol heel makkelijk open en dicht te klappen.
     
  • Makkelijk te verplaatsen: Een parasol kun je vrij makkelijk verplaatsen, al heb je ook hier je spierballen even voor nodig. Het verplaatsen is vooral erg handig, zodat je altijd in de schaduw kunt blijven zitten.
     
  • Kantelmogelijkheid: De meeste parasols hebben ook een mogelijkheid om schuin te kantelen. Ideaal voor een laaghangende zon. Hierdoor hoef je de voet en de parasol zelf ook minder vaak te verschuiven.
     
  • Mogelijkheid voor een parasolhor: Het klinkt misschien wat overdreven, maar stiekem is het best ideaal. Er bestaan namelijk parasols waar je een bijpassende hor aan kunt bevestigen. Ideaal om irritante vliegen en muggen op afstand te houden!

Nadelen

  • Opbergen: Het opbergen van een parasol kost niet alleen best wat moeite -hij kan behoorlijk zwaar zijn-, maar het neemt ook nog eens best veel ruimte in beslag. Daarnaast ‘moet’ je -als je ‘m mooi wil houden tenminste- ook nog een parasolhoes kopen.
     
  • Prijzig: Een parasol is, als ‘ie van goede kwaliteit is, over het algemeen vrij kostbaar. Je hebt er als het goed is wel jarenlang plezier van, maar het kan wel even flinke uitgave zijn. 
    Daarnaast moet je vaak ook nog een aparte parasolvoet erbij kopen, die ook niet altijd goedkoop is. Hierbij moet je ook nog rekening houden met het juiste gewicht van de voet in combinatie met de diameter van het schaduwdoek, om te voorkomen dat je parasol omwaait.
     
  • Neemt veel plek in: Een grote parasol neemt vooral door de parasolvoet meer plek in op je terras of in de tuin, tenzij je een zwevende parasol kiest natuurlijk.
     
  • Omwaaigevaar: Als het hard waait kan je parasol omvallen, wat gevaarlijke gevolgen kan hebben. Een schaduwdoek kan ook los raken, al is die kans wel een stuk kleiner en heeft dat dat minder grote gevolgen.

Schaduwdoek

Voordelen

  • Makkelijk te bevestigen: Een schaduwdoek is een stuk lichter en dus makkelijker te tillen en te bevestigen, mits je ‘m eenmaal goed hebt afgesteld (dat is namelijk wel even een klusje). Wel heb je vaak even een trappetje nodig om bij de haken te komen.
     
  • Makkelijk opbergen: Wanneer je een schaduwdoek op wil bergen, is dit niet alleen een stuk lichter, maar het neemt ook veel minder ruimte in beslag. Je knoopt het doek simpelweg los van de haken en vouwt het doek op.
     
  • Goedkoper: Over het algemeen zijn schaduwdoeken een stuk goedkoper dan parasols. Logisch, want het bestaat uit minder en goedkopere materialen, maar het effect blijft hetzelfde als bij een parasol: schaduw!
     
  • Groter, dus meer schaduw: Over het algemeen zijn schaduwdoeken een stuk groter, waardoor het schaduwvlak ook een stuk groter is. Zo kunnen er meer mensen genieten van de verkoeling.
     
  • Makkelijk te combineren: Je kunt makkelijk meerdere doeken naast elkaar plaatsen om het schaduwvlak nog groter te maken. Ook kun je doeken over elkaar heen spannen, zodat ze de warmte beter tegenhouden.
     
  • Knus: Eerlijk is eerlijk, een schaduwdoek ziet er ook gewoon heel stijlvol en knus uit. Bevestig er een paar lampionnetjes aan en er hangt meteen een heerlijk festivalsfeertje in je tuin!

Nadelen

  • Niet te verplaatsen: Een schaduwdoek kun je niet zomaar even met de zon mee verplaatsen, omdat je het doek aan vaste punten bevestigt. Je moet dus van tevoren goed bedenken waar je de komende zomers in de zon wil genieten. Uiteraard zijn daar wel alternatieve oplossingen voor: Je kunt jezelf verplaatsen met je stoel, of je kunt in je tuin meerdere haken bevestigen zodat je gedurende de dag het doek op verschillende plekken kunt ophangen.
     
  • Bevestigingspunten nodig: Voordat je het schaduwdoek op kunt hangen moet je eerst zorgen dat je minstens 3 of 4 bevestigingspunten hebt, afhankelijk van de vorm van het doek. Het kan zijn dat je die bevestigingspunten al hebt in je tuin, bijvoorbeeld een pergola of een paar bomen. Zo niet, dan zul je haken aan de muur moeten bevestigen of een paar stevige palen in de grond moeten slaan.
     
  • Precisiewerkje: Een schaduwdoek ophangen klinkt erg makkelijk, maar hier moet je vooral de eerste keer heel precies mee omgaan. Het schaduwdoek moet namelijk strak gespannen zijn om bestand te zijn tegen regen. Vooral wanneer je bijvoorbeeld voor een waterdicht schaduwdoek hebt moet je deze zo strak ophangen dat het water er op blijft hangen. Ook vereist het een sterke constructie met minimaal 30 graden afschot.

Tot slot: Veel schaduwdoeken laten nog wel wat licht door, terwijl een parasol dat niet doet. Het is maar net of je dit als een voordeel of nadeel ziet.

Fotocredits:

 


10 mei 2022 06:58


Harde wind: minder treinen, vluchten geannuleerd

15-04-2024 om 13:00
De zware buien die nu over het land trekken, gaan gepaard met onweer, hagel en harde windstoten. Vanwege deze harde wind zijn tientallen vluchten op Schiphol geannuleerd. De intercity's tussen Amsterdam en Rotterdam die vanmiddag niet reden vanwege de wind, rijden weer.
Lees het artikel

Vandaag onweer, hagel en code geel vanwege windstoten

14-04-2024 om 18:51
Na een aantal mooie lentedagen begint de komende week onstuimig. Vandaag trekken buien met onweer en hagel over het land. Die buien gaan gepaard met zware windstoten. Het KNMI heeft voor vanmiddag code geel afgegeven.
Lees het artikel

Geniet nog even van het weekend, want komende week slaat het weer om

12-04-2024 om 13:02
We moeten het er dit weekend nog even van nemen wat betreft het weer. Een lekker terrasje of barbecueën in de tuin is vanavond tot en met zondag zeker mogelijk. In Limburg kan het morgen wel 24 graden worden. En geniet daar maar van, want na het weekend maakt het weer een flinke omslag.
Lees het artikel

Weer een hitterecord: maart wereldwijd de warmste maart ooit

09-04-2024 om 02:03
Nog nooit werd het volgens de metingen op onze aarde in maart zo warm als het afgelopen maand werd. En dat niet alleen: maart was ook de tiende maand op rij dat er warmterecords werden verbroken.
Lees het artikel

Komend weekend opnieuw 20 graden, daarna voelt het flink kouder

08-04-2024 om 08:47
Warm en dan weer fris. Rustig zonnig weer en dan weer stormachtig en bewolkt. De komende week gaat het weerbeeld alle kanten op. Vandaag is het een prima lentedag en is het vrij warm, morgen krijgen we te maken met flinke wind en kan het herfstig en zelfs een beetje guur aanvoelen.
Lees het artikel

Het is officieel: vandaag is de warmste 6 april ooit gemeten

06-04-2024 om 12:42
Nog nooit was het op 6 april zo warm, sinds de metingen in 1901 begonnen. Rond 14.30 uur kwam de temperatuur in De Bilt uit boven de 23 graden, waarmee het dagrecord werd gebroken. Het zijn uitzonderlijk hoge temperaturen voor deze periode van het jaar.
Lees het artikel

Mogelijk zomerse temperaturen: zo warm is het nu bij jou

06-04-2024 om 11:11
Het is vandaag een warme dag in Nederland. Rond 12.30 werd het in De Bilt meer dan 20 graden en naar verwachting lopen de temperaturen nog verder op. Lokaal tot boven de 26 graden.
Lees het artikel

Ook in Zuid-Europa is het warmer dan gemiddeld: 28 graden in Spanje

06-04-2024 om 10:57
In ons land worden zomerse temperaturen verwacht, maar in Frankrijk, Spanje en Italië is het vandaag nog net iets warmer. Ook zijn de temperaturen hoger dan gebruikelijk op 6 april, met op sommige plekken zelfs zomerse waarden.
Lees het artikel

Nat hè? Maar let op: zaterdag mogelijk 26 graden

04-04-2024 om 09:21
Regen, regen en regen: veel meer ga je vandaag niet krijgen. Ook morgen is het nog nat en waait er een stevige wind. Maar nog even twee dagen doorzetten, want mooi weer komt onze kant op. Aanstaande zaterdag krijgen we te maken met de eerste lokale zomerse dag. In het zuiden kan het zelfs 26 graden worden.
Lees het artikel

Nooit eerder was de prijs van robusta-koffie zo hoog

03-04-2024 om 18:01
De prijs voor Robusta-koffiebonen, die veel wordt gebruikt voor oploskoffie, was nog nooit zo hoog. Vandaag bereikten de bonen op de handelsbeurs in Londen het hoogste niveau ooit. Eén van de oorzaken lijkt een hittegolf in Vietnam te zijn.
Lees het artikel

Regenachtige week, maar lenteweer met 20 graden komt in zicht

31-03-2024 om 09:17
Velen snakken ernaar: in T-shirt naar buiten, een wandeling maken in de warme lentezon. Volgend weekend zou dat zomaar kunnen, al moeten we eerst nog even een regenachtige week door.
Lees het artikel

Eitjes zoeken kan het beste zondag, tweede paasdag kletsnat

29-03-2024 om 08:42
Mensen die het helemaal gehad hebben met de regen van de afgelopen dagen, zullen nog even geduld moeten hebben. Dit weekend blijft het namelijk wisselvallig, met een erg natte maandag op komst.
Lees het artikel