Actueel

In samenwerking met:

Nederlanders op de proef gesteld: tot 22 graden dit weekend

Het uitbundige lenteweer zal Nederlanders dit weekeinde behoorlijk op de proef stellen. Volgens Buienradar wordt het namelijk nog warmer dan verwacht: "Gemiddeld gaan we de 20 graden makkelijk halen." En dus valt het te hopen dat je thuis een tuin of balkon hebt: er worden maatregelen genomen om naar buiten gaan te ontmoedigen.

Het zuiden van het land kan zich morgen opmaken voor temperaturen rond de 22 graden. "Dat is flink warm, maar niet uitzonderlijk voor deze tijd van het jaar", aldus Thomas Vermeulen van Buienradar. "Want: april doet wat het wil."

Insmeren

De zonkracht, een maat voor de hoeveelheid uv-straling in het zonlicht, is vandaag gemiddeld 4,1. In de loop van morgen loopt deze zelfs op tot boven de 5 in de provincies Noord-Brabant en Limburg.

"Mensen met een onbeschermde huid adviseer ik om zeker na een halfuur te smeren met zonnebrandcrème." Volgens Vermeulen geldt dit advies eigenlijk voor iedereen. "De afgelopen weken hebben we, mede door de lockdown, natuurlijk weinig zonlicht gezien. Sowieso is het de eerste portie milde zonkracht van het jaar."

Niet alleen dit weekend is het warm. Ook de komende dagen zal de temperatuur boven de 20 graden blijven hangen. "Alleen dinsdag lijkt het erop dat het met ongeveer 18 graden iets koeler wordt. Maar maandag, woensdag en donderdag blijft het ruim boven deze grens."

Het mooie weer werkt ongetwijfeld uitnodigend om eropuit te trekken. Twee weken geleden liep dat zo uit de hand dat de overheid zelfs een NL-Alert uitstuurde. Het kabinet heeft ook voor de komende dagen mensen gevraagd zoveel mogelijk thuis te blijven, om herhaling te voorkomen.

'Het ov is geen uitje'

Zo wordt in de gaten gehouden of er niet te veel mensen naar een badplaats, bosgebied of andere recreatieplek komen. Veel parkeerplaatsen bij natuurgebieden en kustplaatsen zijn preventief afgesloten, en burgemeesters hebben aangekondigd boetes te gaan uitdelen voor drukte in de natuur. Tegen groepen van meer dan 2 personen die niet ten minste 1,5 meter afstand tot elkaar houden, kan worden opgetreden.

Ook ov-bedrijven hebben reizigers opgeroepen weg te blijven onder het motto 'het ov is geen uitje'.

Ook watersporters wordt gewezen op de coronamaatregelen. Rijkswaterstaat zegt dat het niet verboden is het water op te gaan, maar de strenge regels gelden ook op en langs het water. Mensen moeten afstand houden, ze mogen niet met een hele groep mensen op een boot zitten en niet met een heleboel schepen bij elkaar komen.

Dringende oproep

Ook in verschillende parken, grachten en rivieren zijn maatregelen genomen en de meeste landgoederen en kasteeltuinen zijn gesloten. Natuurmonumenten en Staatsbosbeheer hebben vogelkijkhutten, uitkijktorens en smalle vlonderpaden afgesloten. Op fietsen en wandelen in groepen wordt gecontroleerd. De natuurbeheerders verwoorden de dringende oproep als volgt: "Geniet van de zon, maar in de tuin of op je balkon".


04 april 2020 10:47


Onderdeel 'NewsOverview' niet geladen.
System.NullReferenceException: Object reference not set to an instance of an object. at AspNetCoreGeneratedDocument.Views_Shared_Components_NewsOverview_Default.ExecuteAsync() in D:\a\1\s\src\Buienradar\Views\Shared\Components\NewsOverview\Default.cshtml:line 0 at Microsoft.AspNetCore.Mvc.Razor.RazorView.RenderPageCoreAsync(IRazorPage page, ViewContext context) at Microsoft.AspNetCore.Mvc.Razor.RazorView.RenderPageAsync(IRazorPage page, ViewContext context, Boolean invokeViewStarts) at Microsoft.AspNetCore.Mvc.Razor.RazorView.RenderAsync(ViewContext context) at Microsoft.AspNetCore.Mvc.ViewComponents.ViewViewComponentResult.ExecuteAsync(ViewComponentContext context) at Microsoft.AspNetCore.Mvc.ViewComponents.DefaultViewComponentInvoker.InvokeAsync(ViewComponentContext context) at Microsoft.AspNetCore.Mvc.ViewComponents.DefaultViewComponentHelper.InvokeCoreAsync(ViewComponentDescriptor descriptor, Object arguments) at AspNetCoreGeneratedDocument.Views_Shared_Partial_RenderControls.ExecuteAsync() in D:\a\1\s\src\Buienradar\Views\Shared\Partial\RenderControls.cshtml:line 25