Actueel

In samenwerking met:

Storm Dennis komt eraan: code geel vanwege windstoten

Het KNMI heeft code geel afgegeven voor de provincies Noord-Holland en Friesland. De waarschuwing wordt later dit weekend uitgebreid. De komst van storm Dennis brengt zware windstoten met zich mee. Die beginnen vooral in het noordwesten van het land, maar morgen zullen ze ook landinwaarts voorkomen.

Er is grote kans op windstoten van 80 kilometer per uur, lokaal zelfs van ruim 90 kilometer per uur. De windstoten komen uit een zuidwestelijke richting.

Zeer zachte lucht

Dennis lijkt op de storm Ciara, die afgelopen week over Nederland raasde, maar de windstoten zijn naar verwachting minder hard. Ook brengt Dennis zeer zachte lucht met zich mee, waardoor de temperatuur op sommige plekken relatief hoog kan zijn voor de tijd van het jaar.

"Je moet echt alert zijn", zegt meteoroloog Brian Verhoeven van Buienradar. Vooral de windstoten kunnen plotseling voor problemen zorgen. "Mensen met aanhangers of paardentrailers moeten flink rekening houden met de wind."

Veel regenval

Vannacht en morgenvroeg kan het volgens Verhoeven flink tekeergaan: "In het noordwesten kan het windkracht 9 worden", zegt hij. Ook de rest van het land moet rekening houden met serieuze windstoten. "Maar zo extreem als bij Ciara wordt het niet."

Samen met de wind komt ook veel regen naar beneden. Dat kan op sommige plekken zomaar 15 tot 20 millimeter zijn, zegt Verhoeven. De normale hoeveelheid voor de hele maand februari: ongeveer 60 millimeter. 

Zo hard waait het nu bij jou:

Behoorlijk zacht

Je zult er door de wind en de regen maar weinig van kunnen genieten, maar het is wel opmerkelijk zacht voor de tijd van het jaar. Verhoeven: "In het noordwesten wordt het 12 graden, in het midden van het land 15 graden, en in het zuidoosten zelfs 17 graden." 

Daarmee krijgen we hoogstwaarschijnlijk een warmterecord voor 16 februari, want vorig jaar werd het in De Bilt die dag 13,3 graden – tot nu toe de warmste 16 februari ooit.

'Perfecte storm' voor Britten

Storm Dennis heeft in Groot-Brittannië tot nu toe zeker twee levens geëist. Een jongen raakte volgens de nieuwszender Sky in de problemen op het water van Herne Bay, in de buurt van Canterbury. Het gaat mogelijk om een surfer. Daarnaast zond een Maltezer tanker aan het begin van de dag een alarmsignaal uit omdat een man overboord zou zijn geslagen. De lichamen van beide slachtoffers zijn geborgen.

Groot-Brittannië zet zich schrap voor wat een 'perfecte storm' wordt genoemd, met windsnelheden tot 113 kilometer per uur. In korte tijd kan net zoveel regen vallen als anders in een maand, met plaatselijk tot 120 millimeter neerslag.


15 februari 2020 21:31


Onderdeel 'NewsOverview' niet geladen.
System.NullReferenceException: Object reference not set to an instance of an object. at AspNetCoreGeneratedDocument.Views_Shared_Components_NewsOverview_Default.ExecuteAsync() in D:\a\1\s\src\Buienradar\Views\Shared\Components\NewsOverview\Default.cshtml:line 0 at Microsoft.AspNetCore.Mvc.Razor.RazorView.RenderPageCoreAsync(IRazorPage page, ViewContext context) at Microsoft.AspNetCore.Mvc.Razor.RazorView.RenderPageAsync(IRazorPage page, ViewContext context, Boolean invokeViewStarts) at Microsoft.AspNetCore.Mvc.Razor.RazorView.RenderAsync(ViewContext context) at Microsoft.AspNetCore.Mvc.ViewComponents.ViewViewComponentResult.ExecuteAsync(ViewComponentContext context) at Microsoft.AspNetCore.Mvc.ViewComponents.DefaultViewComponentInvoker.InvokeAsync(ViewComponentContext context) at Microsoft.AspNetCore.Mvc.ViewComponents.DefaultViewComponentHelper.InvokeCoreAsync(ViewComponentDescriptor descriptor, Object arguments) at AspNetCoreGeneratedDocument.Views_Shared_Partial_RenderControls.ExecuteAsync() in D:\a\1\s\src\Buienradar\Views\Shared\Partial\RenderControls.cshtml:line 25