Actueel

In samenwerking met:

Code geel in heel Nederland: hevige hoosbuien, onweer en zelfs hagel

In het oosten van het land schijnt nu nog de zon en is het stilte voor de storm, in het westen is het al aan het plenzen en is code geel al van kracht. Vanmiddag vanaf ongeveer één uur ontstaan in het oosten en zuidoosten ook buien. Daar zit onweer bij en kans op hagel.

Oppassen voor windstoten

"Vakantieverkeer dat naar het zuiden gaat, moet echt oppassen", zegt Maurice Middendorp van Buienradar. "Vooral met die windstoten." Een schrale troost: doordat de buien sneller overtrekken dan vorige week, zal de kans op wateroverlast kleiner zijn, schat Middendorp in.

Na negen uur geen zware buien meer

In het westen van Nederland keert als eerste de rust terug, al in de middag. Zeker vanavond gaat het steeds meer opklaren vanuit het westen. Volgens Buienradar krijgt het oosten nog wel zware buien te verduren in het begin van de avond. Middendorp denkt dat tegen een uurtje of negen die buien ook dat deel van Nederland hebben verlaten.

Dat betekent nog steeds niet dat het dan helemaal droog blijft, daarvoor moet het eerst zondag worden. Die dag is de start van de warme, zeg maar gerust hete periode.

Check hier de Buienradar voor vandaag:

Plaknachten in het vooruitzicht

Morgen is het met 21 tot 26 graden lekker zomerweer, het is droog en zonnig. Maandag schijnt de zon nog niet zo, maar de temperaturen gaan dan al omhoog. Vanaf dinsdag komt de zon erbij.

"En dan weet je het wel, dan wordt het bloedheet en komen de temperaturen boven de 30 graden uit en zijn de nachten warm. Die hitte houdt stand tot en met donderdag, lijkt het nu. Misschien vrijdag ook nog wel. In dat geval stevenen we af op een hittegolf"

38 graden

In Limburg gaan de temperaturen het hoogst oplopen, verwacht Maurice Middendorp. Het zou wel 38 graden kunnen worden. Goed om te weten: de hoogste temperatuur in Nederland ooit gemeten is 38,6 graden. Dat was op 23 augustus 1944 in Warnsveld. 


20 juli 2019 11:02


Dit weekend 30 graden, mogelijk een regionale hittegolf

20-08-2019 om 13:50
Goed nieuws voor iedereen die bang was dat de herfst haar intrede al had gedaan: de komende dagen wordt het weer volop zomer in Nederland. Dit weekend en de dagen daarna komen de temperaturen boven de 25 graden, met een kleine kans op een regionale hittegolf.
Lees het artikel

De zomer komt terug, volgend weekend 25 graden

18-08-2019 om 12:33
Okee, een paar regenbuien kon de tuin wel goed gebruiken en dat de temperatuur na die 40 graden een flink stapje terugdeed, was ook wel even lekker. Maar de afgelopen week was de zomer wel erg ver te zoeken. Goed nieuws: de zomer komt terug.
Lees het artikel

De zomer komt een beetje terug, maar dat duurt nog wel even

15-08-2019 om 08:55
Regen, regen en nog eens regen deze week. Sommigen zullen er door de droogte blij mee zijn, maar zonaanbidders komen deze dagen minder aan hun trekken. In dit bericht een beetje goed nieuws voor hen. "Maar je moet nog wel even door de zure appel heen bijten."
Lees het artikel

Geen rookmelder: kinderkamer afgebrand, kind ternauwernood gered

14-08-2019 om 13:29
Tijdens de hittegolf van een paar weken geleden vloog de mobiele airco die een kinderkamer van verkoeling moest voorzien, in brand. Omdat er geen rookmelders hingen, werd de brand zo laat ontdekt dat het fataal had kunnen aflopen. Volgens de brandweer laat dit voorbeeld eens te meer zien dat rookmelders van levensbelang zijn.
Lees het artikel

Ondanks regen houdt droogte aan in oosten en zuiden

13-08-2019 om 18:02
Ondanks de recente regenval duurt de droogte in het oosten en het zuiden van Nederland voort. In de droogtemonitor van de Landelijke Coördinatiecommissie Waterverdeling (LCW) staat dat vooral gebieden op hoge zandgronden nog erg te lijden hebben onder de droogte.
Lees het artikel

In paniek door weerapp? 'Het is vaak te pessimistisch'

13-08-2019 om 12:20
Lowlands begint vrijdag, maar veel weersverwachtingen zien er erg slecht uit. Online staan er nu honderden kaarten te koop voor het uitverkochte festival, ver onder de originele prijs. Maar wordt het echt zo slecht als veel apps en sites voorspellen? En laten we ons niet veel te veel leiden door die weersverwachting?
Lees het artikel

Flinke onweersbuien en bakken regen de komende dagen

12-08-2019 om 12:12
Grote delen van Nederland krijgen vandaag en morgen te maken met forse onweersbuien. In acht van de twaalf provincies is code geel afgekondigd.
Lees het artikel

Komende week regen, wind en onweer: 'De zomer is even met vakantie'

11-08-2019 om 16:15
​​​​​​​Slechts nieuws voor thuisblijvers deze week: het wordt herfstig in Nederland. Regenbuien, windstoten, onweer, en de temperatuur gaat omlaag. Dinsdag wordt het zo'n 18 graden. "Het is het verschil tussen het wel of niet dragen van een jas", zegt Buienradar-meteoroloog Marjon de Hond.
Lees het artikel

Vannacht piek aan vallende sterren: 'Spannend of ze te zien zijn'

11-08-2019 om 09:18
In de nacht van maandag op dinsdag bereikt de sterrenregen die boven ons land te zien is zijn hoogtepunt. Maar of we het kunnen zien, wordt spannend. "De situatie is niet ideaal."
Lees het artikel