Actueel

In samenwerking met:

Regen zorgt voor hoogwater in Limburg, maar de zon komt eraan

Er is de afgelopen twee weken zo veel regen gevallen dat Waterschap Limburg vandaag in Vlodrop nooddijken aanlegt. Het dorp ligt aan de Roer, de rivier is op sommige plaatsen al buiten zijn oevers getreden. Goed nieuws: de zon komt eraan.

"Deze maand is nu al natter dan we normaal gesproken zouden verwachten in maart", zegt Maurice Middendorp van Buienradar. "Er is 96,7 millimeter regen gevallen in de Bilt. Daar valt gemiddeld in de hele maand maart zo’n 70 millimeter regen."

Door de vele regen moest het waterschap op verschillende plaatsen in Limburg maatregelen nemen. Op diverse plekken langs de Maas zijn pompen en zandzakken geplaatst. In Well en Arcen zijn doorgangen in de Maaskades afgesloten.

Geen nieuwe regen

Rijkswaterstaat verwacht dat de Maas na vandaag weer zakt, omdat in Frankrijk en België geen regen van betekenis meer zal vallen. "Als we naar de vooruitzichten kijken", zegt Middendorp, "zien we dat het vannacht nog even gaat regenen, daarna wordt het droger."

Morgen overdag en dinsdag trekken nog buien over, maar de hoeveelheid regen verschilt erg per regio. "Vanaf dinsdag wordt het droog. Het wordt niet extreem zonnig, er kunnen wat wolken voor de zon zitten. Maar de wind wordt minder en als dan de zon doorbreekt, voelt dat met een graadje of 11 heerlijk aan."

Op vrijdag of zaterdag kunnen we de 15 graden halen. "Dan hebben we dat voorjaarsgevoel weer te pakken."

Grondwater bijna weer op peil

De agrarische sector en de natuur profiteren flink van de regen. De neerslag heeft er ook voor gezorgd dat in de meeste gebieden van Nederland de grondwaterstand weer op peil is.

"Vooral in de gebieden onder zeeniveau is het weer goed, maar in de hogere gedeelten van Nederland is de grondwaterspiegel nog niet helemaal op peil. In de Achterhoek mag best nog water regen vallen."


16 maart 2019 16:45


Onderdeel 'NewsOverview' niet geladen.
System.NullReferenceException: Object reference not set to an instance of an object. at AspNetCoreGeneratedDocument.Views_Shared_Components_NewsOverview_Default.ExecuteAsync() in D:\a\1\s\src\Buienradar\Views\Shared\Components\NewsOverview\Default.cshtml:line 0 at Microsoft.AspNetCore.Mvc.Razor.RazorView.RenderPageCoreAsync(IRazorPage page, ViewContext context) at Microsoft.AspNetCore.Mvc.Razor.RazorView.RenderPageAsync(IRazorPage page, ViewContext context, Boolean invokeViewStarts) at Microsoft.AspNetCore.Mvc.Razor.RazorView.RenderAsync(ViewContext context) at Microsoft.AspNetCore.Mvc.ViewComponents.ViewViewComponentResult.ExecuteAsync(ViewComponentContext context) at Microsoft.AspNetCore.Mvc.ViewComponents.DefaultViewComponentInvoker.InvokeAsync(ViewComponentContext context) at Microsoft.AspNetCore.Mvc.ViewComponents.DefaultViewComponentHelper.InvokeCoreAsync(ViewComponentDescriptor descriptor, Object arguments) at AspNetCoreGeneratedDocument.Views_Shared_Partial_RenderControls.ExecuteAsync() in D:\a\1\s\src\Buienradar\Views\Shared\Partial\RenderControls.cshtml:line 25