Actueel

In samenwerking met:

Regen zorgt voor hoogwater in Limburg, maar de zon komt eraan

"Deze maand is nu al natter dan we normaal gesproken zouden verwachten in maart", zegt Maurice Middendorp van Buienradar. "Er is 96,7 millimeter regen gevallen in de Bilt. Daar valt gemiddeld in de hele maand maart zo’n 70 millimeter regen."

Door de vele regen moest het waterschap op verschillende plaatsen in Limburg maatregelen nemen. Op diverse plekken langs de Maas zijn pompen en zandzakken geplaatst. In Well en Arcen zijn doorgangen in de Maaskades afgesloten.

Geen nieuwe regen

Rijkswaterstaat verwacht dat de Maas na vandaag weer zakt, omdat in Frankrijk en België geen regen van betekenis meer zal vallen. "Als we naar de vooruitzichten kijken", zegt Middendorp, "zien we dat het vannacht nog even gaat regenen, daarna wordt het droger."

Morgen overdag en dinsdag trekken nog buien over, maar de hoeveelheid regen verschilt erg per regio. "Vanaf dinsdag wordt het droog. Het wordt niet extreem zonnig, er kunnen wat wolken voor de zon zitten. Maar de wind wordt minder en als dan de zon doorbreekt, voelt dat met een graadje of 11 heerlijk aan."

Op vrijdag of zaterdag kunnen we de 15 graden halen. "Dan hebben we dat voorjaarsgevoel weer te pakken."

Grondwater bijna weer op peil

De agrarische sector en de natuur profiteren flink van de regen. De neerslag heeft er ook voor gezorgd dat in de meeste gebieden van Nederland de grondwaterstand weer op peil is.

"Vooral in de gebieden onder zeeniveau is het weer goed, maar in de hogere gedeelten van Nederland is de grondwaterspiegel nog niet helemaal op peil. In de Achterhoek mag best nog water regen vallen."


16 maart 2019 16:45


RIVM waarschuwt voor smog door paasvuren

18-04-2019 om 13:37
Naar verwachting krijgt heel Nederland vanaf zaterdag te maken met smog door fijnstof. De luchtkwaliteit is dan 'onvoldoende' tot 'slecht', waarschuwt gezondheidsinstituut RIVM.
Lees het artikel

Dit weekend kans op zomerse temperaturen: 'Smeer je goed in'

17-04-2019 om 13:28
We hebben een heerlijk paasweekend voor de boeg. Morgen komt de zon tevoorschijn en die verdwijnt de dagen daarna niet. Zaterdag kan op sommige plaatsen een zomerse 25 graden worden aangetikt.
Lees het artikel

Zomerse Pasen op komst, temperaturen tot wel 22 graden

14-04-2019 om 17:20
Komend weekend is het Pasen en het weer belooft zonnig en warm te worden. "Het wordt héérlijk weer met temperaturen tot wel 22 graden", zegt meteoroloog Reinier van den Berg.
Lees het artikel

Gebouwen Rio de Janeiro ingestort: 9 doden

14-04-2019 om 04:35
In de Braziliaanse stad Rio de Janeiro zijn twee gebouwen ingestort. Reddingswerkers hebben inmiddels negen lichamen geborgen uit de puinhopen en er zijn nog zeker vijftien mensen vermist. Tien mensen zijn levend onder het puin vandaan gehaald.
Lees het artikel

Sneeuw in Noord-Groningen: 'Moet niet gekker worden'

13-04-2019 om 07:00
Een bijzonder beeld in Noord-Groningen. Wie daar vanochtend uit het raam keek kon daar sneeuwvlokken zien vallen.
Lees het artikel

Vandaag sneeuw en korrelhagel, donderdag 20 graden

12-04-2019 om 08:15
Vandaag en morgen heb je je winterjas nog hard nodig. Het is koud, veel kouder dan normaal voor deze tijd van het jaar. Maar, nog even doorbijten: eind volgende week kan die jas weer uit. Sterker nog, misschien kan zelfs de korte broek aan. "Ik durf wel te stellen dat het donderdag 20 graden wordt."
Lees het artikel

RTL-weerman over blackout: 'Dit is mijn ergste nachtmerrie'

12-04-2019 om 04:08
RTL-weerman Maurice Middendorp vindt het “hartverwarmend dat mensen zo met me begaan zijn”. Dat stelt hij in een interview met RTL Nieuws.
Lees het artikel

Hartverwarmende reacties na black-out RTL-weerman Maurice

11-04-2019 om 19:10
Op social media stromen de reacties binnen na een black-out van weerman Maurice Middendorp. Tijdens het presenteren van het weer viel hij even stil. "Hartverwarmend dat mensen zo met me begaan zijn", zegt hij na de uitzending.
Lees het artikel