Actueel

In samenwerking met:

Tornado vlak over de grens, krijgen we dat ook in Nederland?

"Het blijft een zeldzaam verschijnsel", stelt meteoroloog Reinier van den Berg gerust. "Tegelijkertijd komen ze in West-Europa meerdere malen voor. Meestal in de zomer, maar ook met onstuimig weer in de winter." 

Zo'n tornado is volgens Van den Berg erg gevaarlijk. "Het is een snel doordraaiende kolom lucht onder een onweersbui. Het heeft de werking van een stofzuiger", legt hij uit. "Je wilt deze dingen niet bij jou door de straat zien gaan."

Klimaatverandering

Maar hoe ontstaat zo'n tornado als in het Duitse dorp eigenlijk? "Er moet sprake zijn van felle stevige buien. Maar er moet ook een stevige wind zijn, op een paar kilometer hoogte", aldus Reinier van den Berg. "Het gaat hier meestal om relatief kleine tornado's." Dat was die bij Aken volgens de meteoroloog ook.

Ondanks dat tornado's hier een zeldzaam verschijnsel zijn, kunnen ze door klimaatverandering vaker voorkomen dan voorheen. "Het wordt warmer op de wereld. Buien hebben warmte nodig. Een warmere atmosfeer zorgt voor meer waterdamp in lucht, en dat zorgt weer voor heftigere buien. Die geven dan weer meer kans op tornado's."

Het KNMI kan niet zeggen of er inderdaad meer tornado's zijn. "Deze verschijnen niet op de radar en worden daardoor niet geregistreerd." Wel verwijst het weerinstituut naar een Amerikaans rapport over het gevaar van tornado's in Europa. Daarin staat dat in België, Duitsland en Nederland de meeste rapporten over tornado's zijn.

Tornado's in Limburg

Zo'n tornado zoals in Duitsland zou dus ook in Nederland kunnen ontstaan. Vooral Limburg is daar een interessant gebied voor, zegt Robert Sonnemans van Stormchasers Limburg. "Dat is hoger gebied en dat zorgt voor meer van dit soort weer."

Sonnemans is 'storm chaser': hij jaagt op tornado's, al heeft hij die zelf nog nooit in het echt gezien. "Vorig jaar was er nog een in het Duitse Viersen, maar die hebben we helaas niet gezien. Je weet nooit of er een ontstaat, het is altijd een gok. Een tornado is het ultieme doel, maar dat is nog niet gelukt."

Onbewoonbaar

Bij de tornado in Roetgen raakten dertig huizen beschadigd. Tien daarvan zijn voorlopig onbewoonbaar. Isolatiemateriaal, dakpannen en vuilcontainers vlogen gistermiddag door de straten.

De gedupeerde bewoners konden schuilen in een sporthal, terwijl een dakdekker die de beelden zag meteen zijn collega's belde en aan de slag ging om schade te repareren.

Wat moet je doen als er een tornado is?

Reinier van den Berg: "Zorg voor een vluchtplan. Een tornado kan 60 kilometer per uur gaan, die kan je lopend of met de fiets niet bijhouden.

Zoek een sterk gebouw waar je in kan om te schuilen. In huis is een kelder een veilige plek.

Als je op veilige afstand bent: pak dan eerst je mobieltje en maak beelden."


14 maart 2019 16:08


RIVM waarschuwt voor smog door paasvuren

18-04-2019 om 13:37
Naar verwachting krijgt heel Nederland vanaf zaterdag te maken met smog door fijnstof. De luchtkwaliteit is dan 'onvoldoende' tot 'slecht', waarschuwt gezondheidsinstituut RIVM.
Lees het artikel

Dit weekend kans op zomerse temperaturen: 'Smeer je goed in'

17-04-2019 om 13:28
We hebben een heerlijk paasweekend voor de boeg. Morgen komt de zon tevoorschijn en die verdwijnt de dagen daarna niet. Zaterdag kan op sommige plaatsen een zomerse 25 graden worden aangetikt.
Lees het artikel

Zomerse Pasen op komst, temperaturen tot wel 22 graden

14-04-2019 om 17:20
Komend weekend is het Pasen en het weer belooft zonnig en warm te worden. "Het wordt héérlijk weer met temperaturen tot wel 22 graden", zegt meteoroloog Reinier van den Berg.
Lees het artikel

Gebouwen Rio de Janeiro ingestort: 9 doden

14-04-2019 om 04:35
In de Braziliaanse stad Rio de Janeiro zijn twee gebouwen ingestort. Reddingswerkers hebben inmiddels negen lichamen geborgen uit de puinhopen en er zijn nog zeker vijftien mensen vermist. Tien mensen zijn levend onder het puin vandaan gehaald.
Lees het artikel

Sneeuw in Noord-Groningen: 'Moet niet gekker worden'

13-04-2019 om 07:00
Een bijzonder beeld in Noord-Groningen. Wie daar vanochtend uit het raam keek kon daar sneeuwvlokken zien vallen.
Lees het artikel

Vandaag sneeuw en korrelhagel, donderdag 20 graden

12-04-2019 om 08:15
Vandaag en morgen heb je je winterjas nog hard nodig. Het is koud, veel kouder dan normaal voor deze tijd van het jaar. Maar, nog even doorbijten: eind volgende week kan die jas weer uit. Sterker nog, misschien kan zelfs de korte broek aan. "Ik durf wel te stellen dat het donderdag 20 graden wordt."
Lees het artikel

RTL-weerman over blackout: 'Dit is mijn ergste nachtmerrie'

12-04-2019 om 04:08
RTL-weerman Maurice Middendorp vindt het “hartverwarmend dat mensen zo met me begaan zijn”. Dat stelt hij in een interview met RTL Nieuws.
Lees het artikel

Hartverwarmende reacties na black-out RTL-weerman Maurice

11-04-2019 om 19:10
Op social media stromen de reacties binnen na een black-out van weerman Maurice Middendorp. Tijdens het presenteren van het weer viel hij even stil. "Hartverwarmend dat mensen zo met me begaan zijn", zegt hij na de uitzending.
Lees het artikel