Actueel

In samenwerking met:

Tornado vlak over de grens, krijgen we dat ook in Nederland?

"Het blijft een zeldzaam verschijnsel", stelt meteoroloog Reinier van den Berg gerust. "Tegelijkertijd komen ze in West-Europa meerdere malen voor. Meestal in de zomer, maar ook met onstuimig weer in de winter." 

Zo'n tornado is volgens Van den Berg erg gevaarlijk. "Het is een snel doordraaiende kolom lucht onder een onweersbui. Het heeft de werking van een stofzuiger", legt hij uit. "Je wilt deze dingen niet bij jou door de straat zien gaan."

Klimaatverandering

Maar hoe ontstaat zo'n tornado als in het Duitse dorp eigenlijk? "Er moet sprake zijn van felle stevige buien. Maar er moet ook een stevige wind zijn, op een paar kilometer hoogte", aldus Reinier van den Berg. "Het gaat hier meestal om relatief kleine tornado's." Dat was die bij Aken volgens de meteoroloog ook.

Ondanks dat tornado's hier een zeldzaam verschijnsel zijn, kunnen ze door klimaatverandering vaker voorkomen dan voorheen. "Het wordt warmer op de wereld. Buien hebben warmte nodig. Een warmere atmosfeer zorgt voor meer waterdamp in lucht, en dat zorgt weer voor heftigere buien. Die geven dan weer meer kans op tornado's."

Het KNMI kan niet zeggen of er inderdaad meer tornado's zijn. "Deze verschijnen niet op de radar en worden daardoor niet geregistreerd." Wel verwijst het weerinstituut naar een Amerikaans rapport over het gevaar van tornado's in Europa. Daarin staat dat in België, Duitsland en Nederland de meeste rapporten over tornado's zijn.

Tornado's in Limburg

Zo'n tornado zoals in Duitsland zou dus ook in Nederland kunnen ontstaan. Vooral Limburg is daar een interessant gebied voor, zegt Robert Sonnemans van Stormchasers Limburg. "Dat is hoger gebied en dat zorgt voor meer van dit soort weer."

Sonnemans is 'storm chaser': hij jaagt op tornado's, al heeft hij die zelf nog nooit in het echt gezien. "Vorig jaar was er nog een in het Duitse Viersen, maar die hebben we helaas niet gezien. Je weet nooit of er een ontstaat, het is altijd een gok. Een tornado is het ultieme doel, maar dat is nog niet gelukt."

Onbewoonbaar

Bij de tornado in Roetgen raakten dertig huizen beschadigd. Tien daarvan zijn voorlopig onbewoonbaar. Isolatiemateriaal, dakpannen en vuilcontainers vlogen gistermiddag door de straten.

De gedupeerde bewoners konden schuilen in een sporthal, terwijl een dakdekker die de beelden zag meteen zijn collega's belde en aan de slag ging om schade te repareren.

Wat moet je doen als er een tornado is?

Reinier van den Berg: "Zorg voor een vluchtplan. Een tornado kan 60 kilometer per uur gaan, die kan je lopend of met de fiets niet bijhouden.

Zoek een sterk gebouw waar je in kan om te schuilen. In huis is een kelder een veilige plek.

Als je op veilige afstand bent: pak dan eerst je mobieltje en maak beelden."


14 maart 2019 16:08


Ook na stortregen komt zonneschijn

15-06-2019 om 06:59
We hebben vanochtend al een flinke bak met water over ons heen gekregen, op sommige plekken in het westen is zelfs voor een halve maand aan regen gevallen. Maar na (stort)regen komt zonneschijn, stelt weerman Brian Verhoeven van Buienradar ons gerust.
Lees het artikel

Belgisch noodweer trekt vannacht mogelijk over Nederland

14-06-2019 om 15:19
De Belgische weerdiensten waarschuwen voor noodweer vannacht, dat vervolgens 'wegtrekt naar Nederland'. Hier blijven de meteorologen er vooralsnog kalm onder.
Lees het artikel

Eindelijk, zomerweer in aantocht!

14-06-2019 om 05:13
Vandaag en komend weekend trekken er nog een paar fikse buien het land over, maar daarna is het toch echt een paar dagen zomers in Nederland. Op woensdag wordt in het oosten zelfs de 30 graden aangetikt.
Lees het artikel

'Lichtende nachtwolken' gemist? Zo zagen ze eruit

13-06-2019 om 00:27
Op verschillende plekken in het land waren gisteravond en vannacht 'lichtende nachtwolken' te zien. Het bijzondere weersverschijnsel leverde prachtige plaatjes op.
Lees het artikel

Komende nacht kun je bijzondere 'lichtende nachtwolken' zien

12-06-2019 om 14:15
Wie vanavond en vannacht naar de hemel kijkt, kan een mysterieus weersverschijnsel zien: zogenaamde lichtende nachtwolken.
Lees het artikel

Weervrouw Marjon de Hond maakt tv-comeback bij RTL: 'Super'

11-06-2019 om 12:23
Donderdag keert Marjon de Hond, een van de bekendste weervrouwen van Nederland, terug op televisie. Zij zal in de uitzending van EditieNL om 18:15 uur haar eerste weerbericht in dienst van RTL Weer en Buienradar presenteren. 
Lees het artikel

Mooi weer op komst: vrijdag lokaal 27 graden, volgende week wellicht zomers

11-06-2019 om 08:23
Wie vanochtend naar buiten kijkt, zal het nauwelijks geloven, maar het wordt deze week toch echt mooi weer.
Lees het artikel

Marjon de Hond na negen jaar terug als weervrouw bij RTL

11-06-2019 om 08:19
Marjon de Hond keert na negen jaar afwezigheid terug als weervrouw op televisie. Niet bij haar voormalige werkgever NOS maar bij concurrent RTL, zo bevestigde ze dinsdagochtend op Radio Veronica.
Lees het artikel

Ook morgen weer kans op pittige buien met onweer

09-06-2019 om 12:30
We zijn nog steeds niet verlost van de pittige buien. Wie morgen naar buiten wil, doet er goed aan om regelmatig Buienradar te checken. Waar en hoe laat de buien precies gaan vallen, is onduidelijk. "De buien kunnen in een kwartiertje ontstaan", zegt meteoroloog Arjan Willemse van Buienradar.
Lees het artikel

Groep wandelaars getroffen door de bliksem in Schotland

09-06-2019 om 09:46
Een groep wandelaars is gisteren in het westen van Schotland getroffen door de bliksem. Een vrouw van 55 heeft dit niet overleefd.
Lees het artikel