Actueel

Weerbericht

Weerbericht Nederland


Koude nacht, morgen sneeuw

Koude nacht, morgen sneeuw

Geplaatst op maandag 21 januari 2019 om 17:45 door Maurice Middendorp

Vannacht vriest het opnieuw stevig. Morgenochtend volgt vanuit het westen sneeuw. Op veel plaatsen vormt zich een sneeuwdek van een paar centimeter.

Vanavond en vannacht is het in de zuidelijke helft van het land nog een tijdje opgeklaard. In het noorden hangt meer bewolking en lokaal valt nog een spat of vlokje. In de loop van de nacht begint vanuit het westen de bewolking toe te nemen. Het gaat licht tot (lokaal) matig vriezen met minima tussen -1 graad langs de kust en lokaal -6 graden in het zuidoosten van het land. De zuidenwind neemt toe tot matig en langs de kust tot (vrij) krachtig.

Morgen is het bewolkt en begint het in de loop van de ochtend vanuit het westen licht te sneeuwen. Het gaat om een dun sneeuwlaagje van 1-3 centimeter. In de middag wordt het in het westen droger. Toch kan er nog een (natte) sneeuwbui vallen of pal aan zee wat motregen. De temperatuur komt in het westen namelijk uit rond 2 of 3 graden boven nul. Tijdens de sneeuwval in het binnenland ligt de temperatuur in de middag nog steeds rond het vriespunt. De zuidenwind waait matig en aan zee krachtig en draait in de middag direct aan zee tijdelijk naar het zuidwesten. De wind laat het nog veel kouder aanvoelen.

De dagen erna is het koud met in de nacht en ochtend lichte tot lokaal matige vorst en in de middag temperaturen die net even boven nul uitkomen. Op woensdag is er veel bewolking met weinig zon en vooral in het zuidwesten bestaat nog kans op een winterse bui. Donderdag en vrijdag blijft het koud en vrijwel droog met af en toe zon. Alle dagen is er kans op mist die regionaal erg hardnekkig is. In het weekend krabbelt de temperatuur op naar maxima rond een graad of 5.

image description
Maurice Middendorp
Sinds 2013 actief als meteoroloog bij Buienradar. Vanaf 2015 ook als presentator van weerberichten op tv en internet. Daarnaast ex-luchtvaartmeteoroloog bij defensie.

Normale temperatuurwaarden in deze periode

Gemiddelde temperatuur voor vandaag: 2,3 °C
Maximale temperatuur voor vandaag: 4,3 °C
Minimale temperatuur voor vandaag: 0 °C
Laagst gemeten temperatuur -16,6 op 21 januari 1942
Hoogst gemeten temperatuur 12,3 op 21 januari 1993