Meteorologen

Dennis Wilt

Avatar van  Dennis Wilt Sinds 2008 senior meteoroloog en presentator bij RTL Nieuws, vanaf september 2015 ook werkzaam voor Buienradar. Voorheen als meteoroloog gewerkt bij de Koninklijke Luchtmacht en 14 jaar bij MeteoGroup.
 

"Ervaring is een belangrijk element in mijn vakgebied. Ook na een lange carrière als meteoroloog kun je iedere dag nog nieuwe dingen leren."

Wanneer ben je begonnen bij RTL Weer & Verkeer?

Op maandag 26 mei 2008 mocht ik voor het eerst de weerpresentatie verzorgen op RTL4.

Kort overzicht van de loopbaan

Mijn carrière begon in 1994 als officier bij de Koninklijke Luchtmacht, waar ik tot 2001 als meteoroloog op diverse plaatsen in binnen- en buitenland heb gewerkt. Van 2001 tot en met 2015 ben ik werkzaam geweest bij Meteo Consult, later MeteoGroup. Mijn eerste landelijke Tv-optreden was in 2005 op de zender Talpa (Tien) bij het programma NSE, Nieuws Sport en Entertainment. Daarna ging het snel met mijn TV-carrière op zowel regionale als landelijke televisie.

Wat is er zo leuk aan het vak?

Het mooie van mijn vak is dat er geen dag hetzelfde is. In Nederland wisselt het weer gelukkig sterk, waardoor er altijd en iedere dag wat over te vertellen valt. Ik ben ook dol op de seizoenen en extremen die we meemaken. Ervaring is een belangrijk element in mijn vakgebied. Ook na een lange carrière als meteoroloog kun je iedere dag nog nieuwe dingen leren. Dat houdt het spannend en uitdagend. Het weer is het meest besproken item van de dag mede vanwege de extremen die we soms meemaken als gevolg van het veranderende klimaat. Ik vind het een uitdaging om ingewikkelde onderwerpen helder bij het publiek over te brengen. Ik treed naast mijn werk op TV ook graag op als dagvoorzitter. Ook verzorg ik regelmatig presentatietrainingen, want presenteren kun je leren.

Meest memorabele moment in de carrière?

Ik heb in mijn periode bij de Koninklijke Luchtmacht veel bizarre weersituaties mee gemaakt. Van extreme diepvrieskou tijdens oefeningen in de Noorse bergen tot snikhete omstandigheden gedurende diverse operaties elders in de wereld. Maar dat ik aan het begin van mijn TV-carrière samen met voormalig RTL-weerman John Bernard in de Tv-studio stond was toch wel een memorabel moment. John, ook ex-luchtmachter, is voor mij altijd een voorbeeld geweest en gaf me een soort masterclass. Hij was, net als ik nu, in staat om een weerpresentatie inhoudelijk maar ook laagdrempelig te brengen. Het is uiteraard de bedoeling dat iedereen thuis begrijpt waar we het over hebben en er wat van opsteekt.