Actueel

Zomertijd, vóóruit dan maar...

Sommige mensen vervloeken het, anderen zijn er maar wat blij mee: de zomertijd. Dit weekend zetten we in de nacht van zaterdag op zondag om 02:00 uur allemaal de klok één uur vooruit. Maar waarom doen we dat eigenlijk?

Om daar antwoord op te geven duiken we even in het verleden. De zomertijd is tijdens de eerste wereldoorlog in 1916 door de Duitsers ingevoerd en ondanks de neutraliteit van NL, voerden wij hem hier ook in. Na de tweede wereldoorlog is het weer afgeschaft. In 1977 is de zomertijd vervolgens weer ingevoerd na de oliecrisis in 1973 om energie te besparen, al wordt er steeds meer beweerd dat de besparing minimaal is. 

De zomertijd wordt aangehouden van eind maart tot eind oktober, een periode van 7 maanden. Die tijd loop een uur vooruit op de wintertijd. Een goed trucje om te onthouden wanneer we de klok vooruit of achteruit moeten zetten is: voorjaar=vooruit. In de zomermaanden zou zonder zomertijd de zon opkomen rond 04:00 en ondergaan rond 21:00. Door de invoering van zomertijd verschuiven we dat (zie onderstaande grafiek). Het wordt dus iets later licht in de ochtend, maar het blijft in de avond ook langer licht.

Zomer en Wintertijd_02.jpg

De verschuiving van de daglichtperiode door invoering van de zomertijd. 's Ochtends wordt het later licht en 's avonds kunnen we langer genieten van de zon.

Doet het weer ook mee?

Vorig weekend was het nog berekoud met lokaal zelfs een ijsdag (temperaturen de hele dag onder het vriespunt). Dit weekend begint zaterdag met vrij veel bewolking, maar vanaf zondag is het vriendelijk weer met geregeld zon en temperaturen die oplopen naar zo'n 11 graden. Een beetje lenteachtig dus, zeker omdat er maar weinig wind staat. Wel is er kans op een zeer plaatselijke bui, dus op de meeste plaatsen blijft het gewoon droog.

Vanaf dinsdag wordt het echter wisselvallig met geregeld regen of buien. De temperatuur doet dan een klein stapje terug. En richting het Paasweekend zou het zomaar nog eens kouder kunnen worden (als we de hoofdberekening van het ECMWF mogen geloven tenminste, de rode lijn in de pluim), maar dat is eigenlijk nog te vroeg om daar echt goede uitspraken over te doen. We houden het in de gaten, maar eerst even de klok dit weekend een uurtje vóóruit zetten (en wel midden in de nacht he;))!


22-03-2018 om 13:00 door Maarten Stam

Een moment geduld aub...
Een moment geduld aub...