Actueel

Zomers warm!

19 april 2018 gaat de boeken in als de eerste officiële zomerse dag van 2018! En dat is best vroeg. De vroegste ooit was op 14 april 2007 en dat scheelt dus maar heel weinig. Veel zonneschijn en warmte dus, maar houden we dat ook vast?

Eerste zomerse dag van 2018

Gisteren bereikten al diverse stations de grens van de zomerse 25 graden. Zo werd het in Eindhoven zelfs 25,6 graden! Vandaag zijn veel meer stations voor de bijl gegaan. Als eerste bereikte Lelystad, in de Flevopolder, de 25 gradengrens en al ruim voor het middaguur (om 11:20 uur). Ook ons landelijke meetstation in De Bilt heeft de grens van 25 graden overschreden. Daar bereikte de temperatuur om 14:00 uur deze magische grens en dus gaat 19 april 2018 de boeken in als de eerste zomerse dag van dit jaar! En daarmee is ook direct het dagrecord uit de boeken. Voor De Bilt stond dit record op 24,3 graden uit 1988. Het record is dus gebroken, maar gaat ook verpulverd worden, want de temperatuur loopt nog steeds verder op. En niet alleen in De Bilt zijn records gesneuveld. Op bijna alle stations in Nederland zijn we een dagrecord rijker.

3754582_source.jpg

Gisteren werd er ook al volop genoten van de zon. Foto van Nellie Bartels

3754714_source.jpeg

En ook de terrasjes liepen natuurlijk weer heel snel vol! Foto van Henk Voermans

3754060_source.jpg

En ook ijsjes gaan weer als warm broodjes over de toonbank. Foto van Jannes Wiersema

Bijzonder

April doet wat ie wil en dat blijkt ook nu maar weer. In april kan je de winterjas nog aan hebben en in de sneeuw lopen, maar je kan ook zomaar in je zwemkleding aan het strand liggen. Twee jaar geleden bijvoorbeeld sneeuwde het nog op de dag voor Koningsdag en ook Koningsdag zelf was toen erg koud. En ook vorig jaar vroor het zelfs nog en kwam de temperatuur overdag niet veel verder dan 8 tot 10 graden. Daarentegen was april 2007 extreem zacht. De eerste zomerse dag in De Bilt werd toen al gehaald op 14 april, de vroegste ooit. Tropisch (>30 graden) werd het toen nog niet. Op 15 april bereikte Westdorpe een temperatuur van 29,7 graden!

Tropisch?

De hoogst gemeten temperatuur in april in Nederland is 30,5 graden in Volkel en stamt uit 1968. Een bijzonder hoge temperatuur voor deze tijd van het jaar en een te hoge brug voor vandaag. Toch zou het zomaar ergens wel eventjes 30 graden kunnen worden. Waarschijnlijk niet op een officieel meetstation, maar boven een zandgrond op de Veluwe of in Limburg/Achterhoek zou het zomaar kunnen. 

Blijft het zo?

We willen de pret niet meteen drukken, maar geniet ervan zolang het kan. Tot en met zondag blijft het nog warm met flink wat ruimte voor de zon en temperaturen oplopend tot ruim 20 graden. Zondag is het drukkend warm en volgen een aantal stevige onweersbuien. In de nieuwe week staan we weer met beide benen op de grond, want de temperatuur maakt een duikeling naar 10 tot 12 graden op donderdag en het wordt beduidend wisselvalliger. Koningsdag zou weleens behoorlijk koud en wisselvallig kunnen verlopen. 

Pluimverwachting 19 april 2018 0800uur_bewerkt.jpg

Na het weekend een duidelijke afkoeling en dan staan we weer met beide beentjes op de grond.

Foto voorpagina: Ria Brasser in Vlissingen.


19-04-2018 om 13:00 door Maarten Stam

Een moment geduld aub...
Een moment geduld aub...