Actueel

Winterweer: Sneeuw- & Schaatskansen

We staan aan het begin van een periode met kouder weer. Bij winterliefhebbers begint het dan te kriebelen: Kunnen we sneeuw verwachten? Wanneer kunnen we schaatsen? In deze blog leggen we je uit wat er de komende periode te verwachten valt!

Sneeuw

Wat betreft sneeuw is vandaag eigenlijk de beste kans om daar nog wat van te zien. Vanochtend bestond de neerslag nog vooral uit regen, maar vanmiddag krijgt dit steeds meer een winters karakter. Dit heeft te maken met de temperatuur op grote hoogte, die daalt vanmiddag namelijk sterk. Op de grond merken we daar in eerste instantie weinig van, maar als de neerslag intensief genoeg is, kan deze de lucht ver genoeg afkoelen om toch in sneeuw over te gaan. Dit wordt neerslagafkoeling genoemd. Vooral tijdens de wat fellere buien kan het dus op diverse plaatsen tijdelijk wit worden.

sneeuwuitleg_02.png

Figuur 1: Het principe van neerslagafkoeling. Als de neerslag intensief genoeg is, kan het aan het oppervlak net genoeg afkoelen, zodat het tijdelijk wit kan worden.

Droog

De dagen erna krijgen we veel te maken met hogedrukinvloeden. Dit betekent simpel gezegd dat de neerslagkansen afnemen en we dus een droger weertype krijgen. Dat betekent vriendelijk weer met een afwisseling van zon en wolken, maar neerslag zit er de komende paar dagen niet of nauwelijks is. Pas vanaf dinsdag neemt de onzekerheid toe, maar echt veel neerslag wordt er dan ook niet berekend. Op echt veel sneeuw hoeven we voorlopig dus niet te rekenen.

meerdaagse.jpg

Figuur 2: Veel neerslag is er na vandaag niet te ontdekken. Verder kijken dan 5 dagen? Kijk dan eens naar de neerslagspluim.

Schaatsen

Aangezien de temperaturen de komende tijd in de nacht flink onder nul gaan en overdag nauwelijks boven het vriespunt uitkomen, begint het ook bij schaatsliefhebbers te kriebelen. Qua temperatuur zit het ’s nachts in ieder geval goed, alleen overdag komt hij af en toe nog net boven het vriespunt uit. Hoe snel het ijs dan smelt, heeft voornamelijk onder andere te maken met de luchtvochtigheid.

Temperatuur.jpg

Figuur 3: De temperatuurpluim. Temperaturen 's nachts dik onder 0, overdag rond het vriespunt.

Luchtvochtigheid

Hoe lager de luchtvochtigheid, hoe beter het ijs stand houdt overdag. Dit heeft te maken met het feit dat water verdampen energie kost. Hoe droger de lucht, hoe makkelijker water verdampt, en hoe meer energie er dus verbruikt wordt. Energie die onttrokken wordt uit het water/ijs, waardoor dit afkoelt en langer stand kan houden! Op onderstaande grafiek is te zien dat het dauwpunt (indicatie voor luchtvochtigheid) dik onder de 0 graden ligt, ook overdag, waardoor het ijs redelijk goed stand zou moeten houden.

Luchtvochtigheid.jpg

Figuur 4: De pluim van het dauwpunt. Zolang deze (ruim) onder 0 blijft, zal het ijs overdag niet zo snel aangetast worden.

Conclusie

Ook andere factoren, zoals zonkracht en zonuren of wind, spelen natuurlijk ook een rol. Gelukkig is de zonkracht nog niet zo sterk als in bijvoorbeeld Maart en gaat het de komende tijd ook niet flink waaien, waardoor deze factoren geen al te grote invloed hebben. Schaatsen op ijsbanen moet binnen een paar dagen lukken, daarna volgen ook de ondergelopen weilanden en ondiepe watertjes. En het grote werk? Dat zal nog wel wat langer duren. Onderstaande grafiek is de ijsverwachting van het KNMI voor water met een diepte van 2 meter. Door de tot nu toe zachte winter is het water nu nog een graad of 5 en pas vanaf dinsdag lijkt ook dit water koud genoeg te worden voor ijsvorming. De dagen erna wordt het wat onzekerder, maar tegen volgende week zaterdag zou ook op grote plassen zo’n 5cm ijs kunnen liggen.

Verwachte IJsdikte.PNG

Figuur 5: De ijspluim van het KNMI. Rond dinsdag lijkt ook dit water te gaan bevriezen, rond zaterdag zou er al rond 5cm ijs kunnen liggen.

En daarna?

De temperatuurpluim, die wat langer doorloopt, laat juist vanaf dan iets meer onzekerheid zien. Mocht het koude weer aanhouden, wordt schaatsen op grote plassen ook mogelijk! Maar dat is nog heel even afwachten, al lijkt de pluim overwegend koud te blijven. De signalen dat het koude weer ook daarna aanhoudt, zijn wel aanwezig. De maandverwachting van het ECMWF geeft in ieder geval aan dat de temperaturen in de eerste week van Februari nog steeds gemiddeld onder normaal zitten. Er is dus goede hoop voor schaatsliefhebbers!


MonthlyAnomalies_T2m_20190114_w4.png

Figuur 6: De maandelijkse verwachting van het ECWMF. Tot op de dag nauwkeurig kunnen we het weer zo ver vooruit niet voorspellen, maar trends zijn wel te ontdekken! Deze kaart laat zien dat het in een groot deel van Europa gemiddeld te koud is in de week van 4 t/m 10 Februari. Zo ook bij ons, wat een verlenging van de vorst zou betekenen. 


17-01-2019 om 13:15 door Philippe Schambergen

Een moment geduld aub...
Een moment geduld aub...