Actueel

Lente? Ho, stop! Eerst nog even winter!

Het is vandaag vrij zacht met de temperatuur op veel plaatsen in de dubbele cijfers. Morgen is het even minder zacht, maar de dagen daarna ligt de middagtemperatuur rond 10 graden. Vanaf het weekend moet de lente even wijken, want Koning Winter komt nog even om de hoek kijken! 

Waarom wordt het opnieuw koud?
De komende dagen hebben we nog met een zuidwestelijke stroming te maken. Dus is het vrij zacht. Richting het weekend ontwikkelt zich een hogedrukgebied boven Scandinavië. Daardoor wordt koude lucht vanuit Rusland aangevoerd. Het betekent dat de temperatuur bij ons een forse daling inzet, maar dat gebeurt pas in het weekend.

Hoe koud wordt het?
Om te zien hoe koud het wordt, kijken we even naar de pluim (afbeelding hieronder). Voor een uitleg van de pluim, lees onze eerdere blog. Kortom: ieder groen lijntje stelt één uitvoer (of verwachting) van het weermodel voor. Hoe dichter de lijnen bij elkaar liggen, hoe zekerder de verwachting is. 

Momenteel is er nog een relatief grote onzekerheid tussen de uitkomsten van het ECMWF-weermodel, maar de tendens is wel duidelijk: Het wordt kouder! Op woensdag en donderdag komt de temperatuur nog boven 10 graden uit, maar daarna zit de kou in de lucht. In de nachten kan het licht of lokaal zelfs matig vriezen. Volgens sommige uitkomsten blijft in het weekend de temperatuur overdag zelfs onder het vriespunt. Overige weermodellen zoals UKMO, geven het aan dat de temperatuur tot in de plus kan stijgen. 

Hoe lang blijft het koud?
Voor nu blijkt de winterkou maar enkele dagen in de lucht te zitten. Volgens de pluim hierboven is het vooral op zaterdag en zondag erg koud. Vanaf volgende week dinsdag stijgt de temperatuur geleidelijk. Toch zijn er heel veel onzekerheid en dus kan het nog beide kanten op.

Van dag tot dag zijn er verschillen in de pluim. Gisteren leek het nog of de temperatuur in het weekend boven het vriespunt zou uitkomen. Vandaag is dat niet het geval. In de afbeelding hieronder zien we de modeluitvoeren van één model op verschillende dagen. Per dag zijn er twee modeluitvoeren, één om middernacht en één om 12:00. De gele lijn is bijvoorbeeld de modeluitvoer van afgelopen zaterdag om 12:00 en de rode lijn van afgelopen nacht om 00:00. 

Als de modeluitvoeren van verschillende dagen dichtbij elkaar liggen, is de onzekerheid van de verwachting klein. Ook hoe korter de verwachtingstermijn, hoe kleiner de onzekerheid van de verwachting.

Hoe raar is dergelijke kou in maart?
We kennen allemaal het spreekwoord: maart roert zijn staart. Omdat maart een overgang van de winter naar de lente is, kunnen er extremen voorkomen: van zomers warm tot winters koud. Zo werd in 1968 op 29 maart 23,9 graden in de Bilt. Op 6 maart 1942 werd het maar liefst -4,8 graden! Dat is een verschil van bijna 29 graden! De meeste ijsdagen ooit in maart was in 1971. Toen waren er 5 ijsdagen! Dus een dagje met de temperatuur enkele graden onder nul is niet ongekend.

Wordt het alleen koud of ook wit?
Momenteel is er op zaterdag kans op winterse neerslag, maar vanaf zondag wordt het zonniger en droger. 

Tussen nu en zaterdag kan er nog wat in de verwachting veranderen. Wat wel zeker is, is dat het koud gaat worden! Blijf hier op de hoogte:
Weerbericht
De pluim
Sneeuwradar
7-daagse verwachting


12-03-2018 om 15:15 door Magdel Erasmus

Een moment geduld aub...
Een moment geduld aub...