Actueel

Komende nacht gaat het sneeuwen!

Beesd, archieffoto

Komende nacht stroomt er zachte lucht vanuit het zuidwesten ons land binnen. Dat gaat niet zonder slag of stoot: het gaat sneeuwen! Daarnaast is, vooral in het zuidwesten, kans op wat ijzel. In deze blog gaan we daar in detail op in.

Sneeuwdek

De verwachte sneeuw wordt de eerste serieuze sneeuwval van dit seizoen. Eerder viel al wel eens wat (mot)sneeuw, maar niet genoeg voor een echt sneeuwdek. De oorzaak van de sneeuw van komende nacht is een front. Uiteindelijk kan er tot wel 6 cm sneeuw vallen. Lokaal kan er nog wat meer sneeuw vallen. In het noordoosten zal de hoeveelheid sneeuw wat minder zijn, maar daar blijft het door de lagere temperatuur wel liggen tot in de ochtend. Verder richting het zuiden is de sneeuw in de ochtend alweer gesmolten. Door de winterse neerslag kan het ook glad worden. Daarom heeft het KNMI code geel uitgegeven.

Het sneeuwdek blijft niet heel lang liggen. Achter de sneeuw kan nog wat regen vallen en zijn de temperaturen alweer boven het vriespunt. Daardoor smelt het sneeuwdek al vlot. Mocht je van de sneeuw willen genieten, dan moet je laat opblijven voor het zuidwesten of vroeg opstaan in het noordoosten. 

nl_sneeuwval cum_ecmwf_16_dec_30h.jpg
Het sneeuwdek om 7 uur zondagochtend. Bron: ECMWF model, berekend om 1 uur afgelopen nacht.

Waarom vallen er verschillende soorten neerslag?

Er schuift als het ware een pakketje van warmere lucht over het land. Deze gaat boven de koude lucht zitten, waardoor in de lucht een stukje warmere lucht hangt. De temperatuur in deze warmere lucht ligt boven het vriespunt, terwijl de lucht daaronder nog onder nul is. Er valt sneeuw als de hele luchtkolom nog een temperatuur heeft van onder het vriespunt.

Als er warmere lucht tussen de koude lucht zit, smelt de sneeuw. Hierdoor verandert de sneeuw weer in gewone waterdruppels. Als deze druppels verder vallen, komen ze weer in de vrieskou terecht. De druppels raken hierdoor onderkoeld, maar worden geen sneeuwvlokjes meer. Dit zorgt voor ijsregen of ijzel. Dit kan verraderlijke gladheid veroorzaken.

Zodra de neerslag alleen nog maar door warme lucht valt, is er gewoon sprake van regen.

neerslag_andersom_04.jpg

De vraag is natuurlijk of binnenkort nog vaker met sneeuw te maken gaan krijgen, of dat komende nacht ook meteen de laatste voorlopige sneeuwval is. Je leest het in ons uitgebreide weerbericht! Voor de neerslag van komende nacht is het natuurlijk handig om de buienradar bij de hand te houden. Zeker voordat je op pad gaat!



15-12-2018 om 12:30 door Brian Verhoeven

Een moment geduld aub...
Een moment geduld aub...