Actueel

Winters weer

Vanaf vandaag duiken we de koude lucht in met winterse buien. Er zijn wel eens decembermaanden geweest dat we record na record braken. Wat dachten jullie van december 2015?

December 2015

Met december op de kalender wordt er al vaak over winters weer gesproken, maar dat is, zeker in Nederland, lang geen zekerheidje. Sterker nog, een zachte maand december komt veel vaker voor. Twee jaar geleden was december een hele bijzondere maand. Bijna dagelijks werden warmterecords gebroken. En als klap op de vuurpijl is december 2015 als warmste decembermaand de boeken ingegaan sinds de instrumentele waarnemingen in 1706 begonnen. Het etmaalgemiddelde kwam uit op 9,7 graden en dat was een verbetering van 2,4 graden ten opzichte van het oude record!

Een stukje uit ons blog van twee jaar geleden

Op donderdag 17 december voelde voor velen aan als een lentedag in april. Met veel zon en niet al te veel wind liep de temperatuur in een groot deel van het land op tot meer dan 15°C (!), met een evenaring van het decemberrecord in de Bilt. Het kwik kon oplopen tot 15,°C en dat is een evenaring van het record op 24 december 1977. In Limburg en Noord-Brabant liep de temperatuur zelfs op tot boven de 16°C. Niet in het zuiden, maar in het Noord-Hollandse Wijk aan Zee steeg het kwik die dag naar 16,6°C. Het weerstation bevindt zich in de Duinen op een zandgrond, waardoor de temperatuur vlak aan de kust verrassend hoog kan oplopen. Het decemberrecord (voor heel Nederland) bleef ternauwernood overeind. Dat record is in handen gebleven van Maastricht met 16,7°C gemeten op 4 december 1953. Op maar liefst 32 KNMI-weerstations werden de warmste maximum- en minimumtemperaturen van 17 december sinds 1901 gemeten.

Foto: Hoge temperaturen in december 2017 (Jos Hebben)

December 2017

Dit jaar verloopt nu al anders. Zo hadden we afgelopen weekend nog te maken met kou en sneeuw (met name in het zuidoosten van het land). En na een wat warmere periode nu, gaan de temperaturen dit weekend weer omlaag. En dat gaat niet zonder slag of stoot. Donderdag gaat de wind al flink toenemen. Er komt een stevige zuidwestenwind te staan met windstoten tot mogelijk 90 km/uur. In het noordwesten kunnen zelfs zeer zware windstoten voorkomen tot meer dan 100 km/uur.

Foto: Hans Janssen. In Vaals (Zuid-Limburg) lag er afgelopen zondag een dun laagje sneeuw.

Vanaf vandaag gaat de temperatuur echt goed omlaag. De temperatuur daalt naar 2 tot 5 graden overdag. Er is kans op lichte vorst in de nacht en met een noordwestelijke aanvoer worden buien aangevoerd met kans op hagel en (natte) sneeuw. Daarbij kan het dus tijdelijk even wit worden en dat kan mogelijk ook problemen op gaan leveren op de weg. Blijf de berichten volgen via Buienradar!


05-12-2017 om 15:15 door Maarten Stam


 
Een moment geduld aub...
Een moment geduld aub...