Actueel

Weersverandering op komst: Dinsdag onstuimig

Na een periode van vooral grijs en saai weer, komt er vanaf morgenavond wat meer actie in de atmosfeer! Het begint dan harder te regenen en de wind neemt toe. Dinsdag wordt dan vervolgens een ronduit onstuimige dag. Dat het dan ook nog eens springtij is, maakt het een extra interessante dag.

Invloed van hogedruk

Het weerbeeld van de afgelopen dagen hebben we te danken aan een standvastig hogedrukgebied wat dicht bij ons in de buurt lag. Bij een hogedrukgebied wordt al snel gedacht aan mooi weer, maar in de winter is dit absoluut niet altijd het geval. Doordat we te maken hadden met een noordwestelijke stroming, werd vochtige lucht van boven de oceaan onze kant op geblazen. Dit had het grijze weer tot gevolg.

eu_fronts.jpg

Figuur 1: Met een noordwestelijke stroming hadden we ondanks veel hogedrukinvloeden, bewolkt weer.

Lagedrukgebied trekt langs

Maandagavond begint dit langzaam te veranderen, als een lagedrukgebied ten noordoosten van ons passeert. De lijnen van gelijke luchtdruk, ook wel isobaren genoemd, komen steeds dichter bij elkaar te liggen met als resultaat: steeds meer wind! Ook gaat het vanaf de avondspits vanuit het noordwesten harder regenen.

Lagedrukgebied.jpg

Figuur 2: Door een lagedrukgebied wat ten noordoosten van ons langs gaat trekken, krijgen wij een onstuimige dinsdag.

Zware tot zeer zware windstoten

Maandagavond trekt de wind in het noordwestelijk kustgebied al aan tot een windkracht 7 met kans zware windstoten (>75 km/h). Daarna trekt de wind alleen maar verder aan, met als hoogtepunt dinsdag rond het middaguur. Op dat moment staat er op De Wadden en langs de noordelijke kust een windkracht 8 met windstoten tot 100km/h. Het KNMI heeft voor deze gebieden al code geel afgegeven. Verder landinwaarts neemt de wind vrij snel in kracht af tot windkracht 6, maar ook daar gaan zware windstoten voorkomen. code geel.PNG

Figuur 3: Het KNMI heeft al code geel voor windstoten afgegeven voor dinsdag.

Springtij

Aankomende dinsdag is het ook springtij, wat betekent dat de verschillen tussen eb & vloed groter zijn dan normaal. Hierdoor staat het water bij vloed extra hoog, waardoor in combinatie met een flinke noordwesten wind nog eens extra veel water opgestuwd wordt. Kortom, ook dat is iets om dinsdag in de gaten te houden!

Net geen storm

Zoals het er nu naar uit ziet, blijft het bij een maximale windkracht 8. Voordat we iets een storm mogen noemen, moet er minimaal windkracht 9 gemeten worden. Er zijn een aantal modellen die daar net aan tippen op De Wadden, maar dat is op dit moment nog uiterst onzeker. Een echte flinke storm, zoals we die vorig jaar rond deze tijd hadden, lijkt het dus sowieso niet te gaan worden, maar we kunnen ons wel opmaken voor een onstuimig dagje!

Knipsel.JPG

Figuur 4: Een kaartje met de verwachte windkracht dinsdag. Er zit een gebied met windkracht 9 (storm) op zee, maar die lijkt Nederland niet te bereiken.

Rust keert snel terug

Na dinsdag keert de rust ook weer snel terug, want de wind neemt dan snel weer in kracht af. Het wordt dan wel tijdelijk wat frisser met maxima rond de 5 graden, donderdag op vrijdagnacht gaat het zelfs even vriezen. Winterweer hoeven we daarentegen niet te verwachten, want vanaf vrijdag verdwijnt de nachtvorst en gaat de maximumtemperatuur weer omhoog richting de 8 graden.

work_meerdaagse.jpg

Figuur 5: Dinsag onstuimig, daarna iets frisser, maar vanaf vrijdag alweer oplopende temperaturen.


06-01-2019 om 15:15 door Philippe Schambergen

Een moment geduld aub...
Een moment geduld aub...