Actueel

Weer een storm?

Kerkrade, Jo Slangen

Storm Ciara en storm Dennis hebben we gehad, maar de atmosfeer is nog niet tot rust gekomen. Want er koerst alweer een andere potentiële storm in onze richting. Maar hoe krachtig wordt die storm en gaan wij er iets van merken?  

Februari is de maand van de zondagsstormen. Dat is natuurlijk toeval, maar wel opmerkelijk. Storm Ciara passeerde ons op 9 februari, Dennis kwam op 16 februari langs. Ze waren heftig en kwamen zo dicht bij ons langs (vooral Ciara) onder invloed van de straalstroom. Meer over de straalstroom lees je hier: De straalstroom

Rossum, Johan Klos

Rossum, Johan Klos

En nu ligt de volgende potentiële storm alweer klaar. Volgens de regels voor het geven van stormnamen, gaat deze storm Ellen heten. Tenminste, als de weerdienst van Ierland, Groot-Brittannië of Nederland een code oranje voor de storm afgeeft. En dan kunnen we weer de situatie krijgen zoals met storm Dennis; Een storm die een naam krijgt, maar die bij ons geen of nauwelijks stormkracht geeft. Meer daarover in een blog van vorige week: 'Dennis stelt niet veel voor'

Utrecht, Josien WoltersUtrecht, Josien Wolters

En Ellen dan?

Tja, wordt Ellen een storm? Nou volgens de laatste gegevens niet. Het lijkt erop dat we zondag niet verder komen dan zo'n 12 meter per seconde (windkracht 6) in het midden van het land. Aan zee staat een krachtige wind, windkracht 7, misschien even een stormachtige wind, windkracht 8.

pluim wind De Bilt 18-2.jpg

En net als bij Ciara en Dennis krijgen we te maken met de regen en zachte lucht die ook op afstand van de kern van de storm onze kant op worden gestuurd. Het wordt zondag 12 graden in het noorden van het land, 13 graden in het midden en plaatselijk 14 graden in het zuiden. De meeste regen gaat in het noorden vallen. Plaatselijk tot zo'n 10 millimeter.

Vianen, Arco VisserVianen, Arco Visser


18-02-2020 om 15:00 door Marc de Jong

Een moment geduld aub...
Een moment geduld aub...