Actueel

Weekendweer: wordt het weer eens droog?

Joost Mooij, Alphen aan den Rijn

Er is weer een nieuw weekend in zicht en dat betekent dat ook Regio Zuid zomervakantie krijgt. Sommigen gaan daarom dit weekend al meteen op vakantie, maar moeten we ons insmeren of de paraplu gebruiken bij het inpakken van de auto? We bespreken het weekendweer uitgebreid in deze blog!

Een overzicht van het grootschalige weer

Deze vrijdag hebben we nog even invloed van een actief lagedrukgebied. Dat verklaart ook meteen waarom het vandaag nog van tijd tot tijd (mot)regent. Dat lagedrukgebied trekt wel snel naar het oosten weg en maakt plaats voor meer invloed van een hogedrukgebied. Dat merken we later vandaag al, omdat er meer opklaringen verschijnen en we dus nog even de zon te zien krijgen. De rest van het weekend staat vervolgens in het teken van dat hogedrukgebied. Voel je ‘m al aankomen?

eu_fronts.jpg
De drukverdeling voor zaterdag: de storingen zitten al een stuk van ons vandaan en het hogedrukgebied ten westen van ons krijgt meer en meer invloed.

Zaterdag

Morgen, zaterdag, gaan we dan ook meer zon zien. Helemaal droog blijft het alleen niet. In de ochtend is in het westen kans op een enkele bui. In de middag is juist in de oostelijke helft van het land kans op een bui. Die buienradar erbij houden is dus nog geen verkeerd plan. De temperatuur ligt tussen de 17 graden in het noordwesten tot een lokale 20 in Limburg. Dat zijn nog steeds temperaturen die iets beneden normaal liggen, want gemiddeld is het deze tijd van het jaar maximaal 22 graden.

work_nl_morgen.jpg
De weerkaart voor morgen (zaterdag).

Zondag

Voor de zondag hebben we dan wat beter nieuws. Zeker in het westen van het land schijnt er veel zon, al is ook landinwaarts tussen de stapelwolken door de zon zo nu en dan zeker te zien. De temperatuur ligt ietsjes hoger dan de zaterdag: gemiddeld 20 graden en in Limburg kan het 21 graden worden. Daarnaast is de paraplu op zondag niet nodig, want het blijft droog. Je hoeft je ook geen zorgen te maken over de wind, want met een zwakke tot matige wind wordt je tent niet weggeblazen.

work_nl_overmorgen.jpg
De weerkaart voor zondag

Blikken we dan nog even vooruit…

Mensen die in eigen land op vakantie gaan, willen vast ook weten wat het weer na dit weekend doet. Echt zomerweer zit er voorlopig niet in, want we komen niet in de buurt van tropische temperaturen. Maandag wordt hoogstwaarschijnlijk de warmste dag met gemiddeld 22 graden en schijnt er nog veel zon. Vanaf dinsdag is er meer bewolking en ook kans op wat regen of een bui. Daarnaast doet de temperatuur dan weer een kleine stap terug. Ga je naar Limburg? Dan zal het daar iets warmer zijn met zo’n 24 graden. Zoals het er nu naar uit ziet, gaan we de komende dagen de zomerse 25 graden nét niet halen in het zuidoosten, maar helemaal uitgesloten is het (nog) niet.

work_meerdaagse.jpg
De meerdaagse verwachting.

Kort slotwoordje

Tot slot kan het ook geen kwaad om te zeggen dat het de komende paar nachten (mede doordat het vrij helder is) flink kan afkoelen naar minima van zo’n 7 à 8 graden. Heb je dus ’s ochtends vroeg al plannen, dan moet je ook even rekening houden met die temperaturen. Misschien is een korte broek dan niet genoeg.

Ben je benieuwd naar het weer in de Europese vakantielanden buiten Nederland? Lees dan het uitgebreide vakantieweerbericht!


10-07-2020 om 11:30 door Brian Verhoeven

Een moment geduld aub...
Een moment geduld aub...