Actueel

Warmer weer op komst, blijf binnen

De lente is al weer een week oud, de zomertijd ging afgelopen weekend in en het weer komt langzaam maar zeker ook in lentestemming. Het aanstaande weekend ziet er helemaal veelbelovend uit, maar… ga er vanwege het Corona-virus niet op uit!

elsbax.jpg
Fris lenteweer laten we achter ons (foto: Els Bax)

Weerkaarten
Hogedrukgebieden zorgden de afgelopen dagen voor rustig en veelal droog weer. Door de aanhoudende wind uit het oosten was het wel aan de frisse kant. Tijdens heldere nachten kwam het regelmatig tot vorst. Inmiddels is de luchtdruk wat gedaald vanwege de komst van een lagedrukgebied. Dat bevindt zich nu boven Scandinavië en zorgt ervoor dat de wind al is gedraaid naar westelijke richtingen. Een aantal zwakke storingen die bij het druksysteem horen trekken vanavond en morgen over het land. Dit resulteert in tijdelijk meer bewolking en een paar buien.

eu_fronts.jpg
Weerkaart vrijdag 3-4-2020

Druk stijgt
Het lagedrukgebied verlaat al weer snel het toneel en vanaf de Atlantische oceaan dient zich een nieuw hogedrukgebied aan. Het hogedrukgebied trekt dit weekend over de Benelux en bezorgt ons heldere luchten, zowel ’s nachts als overdag. Door de passage van het hogedrukgebied maakt de windrichting een drastische omslag en die is bepalend voor de temperatuur.

heidiroest_zevenhuizen.jpg
Eerst nog bewolkt en kans op een bui (foto: Heidi Roest)

Windomslag
In het weekend wordt de zuidelijk en daarmee wordt de koude lucht geleidelijk verdreven. Daarvoor in de plaats stroomt zachte lucht het land in. Voor het zover is wordt het in de nacht van vrijdag op zaterdag nog koud, met op veel plekken lichte vorst. Zaterdag overdag loopt het kwik vervolgens op naar een aangename 12, lokaal 14 graden. Daarbij waait een zwakke lentebries.

Zondag zon-dag
De tweede dag van het weekend is er vrijwel geen wolkje aan de lucht, wint de zachte lucht verder terrein en dat gaan we merken aan de temperatuur. Zoals het er nu uitziet lopen de maxima uiteen van 15 graden op de Waddeneilanden, 19 graden in het midden en plaatselijk 21 graden in het zuiden van het land! Dit betekent ook de eerste 20-graden van dit jaar.

work_meerdaagse.jpg



astrid_wiessner_sheerenhoek.jpgLentegevoel (foto: Astrid Wiessner)

Binnenblijven
Het mooie weer is voor veel mensen natuurlijk genieten geblazen, maar gezien het Corona-virus is het niet de bedoeling dat we met z’n allen erop uitgaan. In tegendeel! De maatregelen en adviezen die de overheid heeft ingesteld om zoveel mogelijk de verspreiding van het Coronavirus Covid-19 tegen te gaan zijn onverminderd van kracht!

Een van de belangrijke adviezen is: Voor iedereen in Nederland geldt: blijf zoveel mogelijk thuis. Werk thuis indien mogelijk en ga alleen naar buiten als dat nodig is: boodschappen doen, de hond uitlaten, een frisse neus halen of iets voor een ander doen. Blijf op 1,5 meter afstand van anderen, behalve binnen uw gezin/huishouden. Ga zoveel mogelijk alleen op pad.

Houd u zich hier alstublieft aan, voor uzelf en zeker voor uw medemens! Meer adviezen, maatregelen en alles over COVID-19 vind u op deze pagina van de Rijksoverheid.

toonboons.jpg
Zonkracht! (foto: Toon Boons)

Uiteraard is het goed om in eigen tuin of balkon een luchtje te scheppen. En daarnaast wat zon vangen voor de nodige vitamine-D is ook gezond. De zonkracht bedraagt in het weekend inmiddels zo’n 3-5, wat betekent dat je ook weer niet (onbeschermd) te lang in de zon kan zitten.

nefkens_heerlen.jpg
Afstand houden (foto: Nefkens)

Het mooie weer dit weekend komt er aan, maar laten we ons niet verleiden om massaal erop uit te gaan. Blijf alstublieft zoveel mogelijk thuis en houd de berichtgeving van de Rijksoverheid en in het nieuws in de gaten. Alvast een prettig weekend.


02-04-2020 om 15:15 door William Huizinga

Een moment geduld aub...
Een moment geduld aub...