Actueel

Waarom is de zonsopkomst rood?

Nicky Wagenvoort

De nachten worden steeds langer, voor een prachtige zonsopkomst kun je dus steeds later uit de veren! Maar waarom kleurt de hemel tijdens de zonsopkomst eigenlijk rood? 

De zon straalt een heel spectrum aan licht uit. Na een afstand van ongeveer 150 miljoen kilometer te hebben afgelegd, hier doet licht maar 500 seconden over, bereikt het zonlicht de aarde. Zodra het zonlicht de dampkring van de aarde bereikt, gebeurt er iets met het licht. Door de deeltjes in de lucht raakt het zonlicht verstrooid, en sommige kleuren verstrooien daarbij makkelijker dan andere kleuren.

Zo wordt de kleur blauw meer verstrooid dan rood, de reden ook dat de lucht overdag blauw is (behalve bij bewolking natuurlijk…). Als de zon opkomt, is het pad van het zonlicht door de atmosfeer het langst, veel langer dan wanneer de zon op zijn hoogst staat. Omdat het pad door de atmosfeer zo lang is, wordt onderweg al veel van het blauwe licht verstrooid. Vooral de rode kleuren blijven over en bereiken jou, als observant: de reden dat de zonsopkomst (en natuurlijk ook de zonsondergang) rood kleurt!


Blauwe kleuren worden door de atmosfeer meer verstrooid dan groene en rode kleuren. 

Dit alles levert natuurlijk ook prachtige weerfoto’s op, zelfs (of juist) op een bewolkte dag als vandaag! 


Rode zonsopkomst in Roodeschool! (Foto: Jannes Wiersema)


En ook deze zonsopkomst in Borne mag er wezen! (Foto: Nicky Wagenvoort)

Zelf ook een weerfoto insturen? Dat kan hier


09-10-2017 om 12:15 door Sippora Stellingwerf


 
Een moment geduld aub...
Een moment geduld aub...