Actueel

Vliegtuigweerbericht

De zon schijnt en er is geen wolkje aan de lucht te bekennen, dat zijn de dagen waar menigeen naar verlangt. Niet alleen de 'gewone' burger, maar ook piloten zijn erg blij met dit weer. Ze zullen dan ook zeer blij zijn met een CAVOK-taf.

Wat is een TAF?

Voordat we verder gaan met het begrip CAVOK, is het goed om even na te gaan wat nou een TAF is. Een TAF is eigenlijk niets meer dan een landingsverwachting. TAF staat voor Terminal Aerodrome Forecast. Hoe korter dit bericht is, des te beter het weer is (over het algemeen). Een TAF wordt uitgegeven voor een periode van 12 uur. Voor de grote vliegvelden in Nederland (denk aan Rotterdam, Amsterdam en Eindhoven) wordt een TAF geschreven voor een periode van 30 uur.

De eerste regel van een TAF begint altijd met de tijd van afgifte, gevolgd door de start- en eindtijd (dus een 12-uursperiode) en daarachter de huidige weersomstandigheden in de vorm van drie groepen: wind, zicht en bewolking. Daaronder geef je in verschillende groepen aan wat er de komende 12 uur gaat veranderen in het weer. Hierbij worden verschillende termen gebruikt. Zonder er te veel over uit te wijden, even kort de mogelijke groepen:

- Een 'becoming' groep, oftewel BECMG. Dat betekent ook echt dat deze verandering een hele tijd aanhoudt.

- Een 'Tempo' groep, tempo staat voor temporary. Dit betekent dat dit weer zo af en toe voorkomt, maar dat de hoofdmoot ligt op de begingroep.

- 'Prob30 Tempo' en 'Prob40 Tempo', deze groepen geven aan dat er respectievelijk 30 of 40 procent kans is dat dit weertype voor gaat komen. Deze groepen worden vaak gebruikt als de onzekerheid nog erg groot is. Deze groepen worden vaak bij buien gebruikt, omdat het altijd maar weer de vraag is of de bui ook daadwerkelijk over het vliegveld komt. 

Helder weer is voor vliegers ideaal. Archieffoto van Gerard Boukes uit Zandvoort.

Er valt nog veel mer over te vertellen, daar komen we in een latere blog op terug. Even terug naar het begin van het verhaal...

Zonnig weer: oftewel CAVOK

Vandaag is zo'n dag waar piloten en vliegers op hopen. Geen wolkje te bekennen en een dag met volop ruimte voor de zon! Dit is ook het weer waar de TAF's heel kort zijn aangezien het weer toch niet aanzienlijk gaat veranderen. Vaak is het alleen de wind die nog een extra groep verdient in een TAF. Zonnig weer betekent dus vaak CAVOK in de TAF. CAVOK staat voor Ceiling And Visibility OK. De TAF bestaat dus uit drie aparte groepen, zoals hierboven beschreven (wind, zicht en bewolking). Wind blijft altijd een aparte groep, maar als het zicht en de bewolking niet noemenswaardig zijn dan worden deze samengevoegd tot CAVOK.

Maar wanneer mag je dan CAVOK in en TAF gebruiken? CAVOK mag je gebruiken als het zich boven de 10 km ligt en de bewolking boven de 5000 voet zit (en er niet meer onder komt). 

Een prachtig plaatje vanuit de lucht, vastgelegd door Hielke Schaar (archieffoto) .

Onweersbuien zijn vaak een doemscenario voor piloten. Dit willen ze het liefste niet hebben. Archieffoto van Ajay Tewarie.


13-02-2018 om 12:30 door Maarten Stam


 
Een moment geduld aub...
Een moment geduld aub...