Actueel

Veel vallende sterren volgend weekend!

De afgelopen tijd loonde het al vaker om laat in de avond en 's nachts omhoog te kijken. De langste maansverduistering van de eeuw bijvoorbeeld, of Mars die ontzettend dichtbij stond. Ook komend weekend loont zich dit weer de moeite, want een van de actiefste meteorenregen van het jaar komt er weer aan: De Perseïden! 

Wat zijn vallende sterren?

Het zijn in ieder geval geen echte sterren die naar beneden vallen. De correcte naam voor een vallende ster is dan ook een "meteoor". Wat je daadwerkelijk ziet als je een vallende ster gespot hebt, is een stukje puin uit de ruimte die de dampkring van de aarde binnenkomt. Dit gebeurt met enorme snelheden, soms tientallen kilometers per seconde, oftewel ruim 200.000 km/h! Deze deeltjes kunnen zo snel bewegen, omdat er in de ruimte geen weerstand is. Op het moment dat ze wel weerstand ondervinden door onze atmosfeer, worden ze sterk afgeremd en gaan ze gloeien. Dit alles gebeurt op zo'n 100km hoogte! Groot zijn deze vallende sterren meestal niet, meestal de grootte van een stofdeeltje. Een stuk zo groot als een erwt geeft al een enorm felle lichtflits! Bang dat er de komende dagen eentje door je huis schiet hoef je trouwens niet te zijn, ze verdampen door de enorme hitte volledig.

Waarom zijn er dit wekend zo veel?

Dit weekend is het tijd voor een jaarlijks terugkerende meteorenregen! De aarde schiet dan door de baan van een komeet, die allemaal puin heeft achtergelaten. Het is het puin van deze komeet die voor de vele vallende sterren zorgt. Tijdens het maximum zijn er zo'n 85 vallende sterren per uur te zien: Dat is er elke minuut minstens een! Dus pak komend weekend die lekkere stoel, zorg voor warme kleding en wellicht wat dekens en kijken maar!

Perseiden_2018.pngDe radiant van de Perseïden ligt in het noordoosten. ©hemel.waarnemen.com

Waar en wanneer moet ik dan kijken?

De beste tijd om te kijken is 03.30 in de nacht van zondag op maandag, maar ook een aantal dagen ervoor en erna zijn ze te zien! Je moet dan richting het noordoosten kijken, daar ligt namelijk de radiant. Dat is de plek waar de vallende sterren vandaan lijken te komen. Het maximum van de Perseïden valt dit jaar erg gunstig, de maan stoort namelijk niet! Verder moet je zorgen dat je een donkere plek opzoekt, iets wat in het sterk verlichte Nederland nog wel eens een uitdaging kan zijn.  In het zuiden en westen is dat best lastig, in het noorden en oosten is het beter te doen. Wil je echt een compleet donkere plek hebben, dan zul je een reisje naar een van de waddeneilanden moeten boeken! 

Light pollution map.PNG

Lichtvervuiling in Nederland: De waddeneilanden zijn duidelijk het donkerst. ©lightpollutionmap.info

Blijft het helder?

Dat gaat erom spannen... Woensdag en donderdag zijn er tijdelijk meer wolken, met daarbij ook kans op (onweers)buien. Vanaf vrijdag lijken we dan onder invloed van een hogedrukgebied te komen, waardoor het zou moeten opklaren! Later in het weekend (en tijdens het maximum) lijkt er weer wat meer bewolking op te komen zetten, maar dat is allemaal nog ver weg... Hou daarom de komende dagen vooral het  weerbericht in de gaten! 

Zonnekansen.PNG

De verwachting voor de hoeveelheid wolken de komende tijd. In de nacht op zondag naar maandag is er meer dan 60% kans op zwaar tot geheel bewolkt weer... ©KNMI

05-08-2018 om 14:00 door Philippe Schambergen

Een moment geduld aub...
Een moment geduld aub...