Actueel

Van dikke jas naar korte broek

Inmiddels is het eind september, is de herfst begonnen en worden de daglichtperiode steeds korter. Hoe langer de nachtperiode is, des te meer kan het ook afkoelen en ligt vorst alweer op de loer. Toch kan het soms ook nog aangenaam warm worden.

Hogedruk

Afgelopen nacht kon het onder een hogedruk sterk afkoelen. In de polaire lucht stond er bijna geen wind en was er nauwelijks bewolking. Daarover schreven we gisteren al wat over. Gisteren kwamen er nog een aantal stevige buien voor, doordat in een noordwestelijke stroming koude lucht over het relatieve warme zeewater stroomde en daar voor buiigheid zorgde. Inmiddels is het hogedrukgebied steeds dichterbij gekomen en dat betekent dat de atmosfeer stabiliseert. Een hogedrukgebied kenmerkt zich door dalende luchtbewegingen, waardoor wolkenvorming nauwelijks mogelijk is. Bovendien is de lucht in een hogedrukgebied 'stabiel', wat betekent dat de temperatuur toeneemt met de hoogte. Als er dan al een stapelwolk ontstaat, 'stoot' ie als het ware al vrij snel zijn hoofd en kan ie niet verder doorgroeien. Dit worden de zogenaamde cumulus humulus wolken genoemd. En humulus staat voor 'bescheiden'. Vaak zijn dit de cumuluswolken die ontstaan bij een hogedrukgebied. De zon warmt de grond op, waardoor je te maken krijgt met stijgende lucht. Maar een soort deksel, inversielaag, zorgt ervoor dat deze cumulus humulus wolken niet verder kunnen doorstijgen.

In de avond, als de zon verdwijnt, koelt het vervolgens weer af en verdwijnen de stapelwolken. Het wordt dan weer helder en met weinig wind kan het dan opnieuw snel afkoelen. Dat levert vannacht weer een koude nacht op met lokaal weer vorst aan de grond in het oosten en zuiden. In het noorden en westen blijft wel wat meer bewolking over en koelt het minder snel af.

minimumtemp grond 25sept 2018.jpg

Ook vannacht kwam het in het zuiden en oosten tot vorst aan de grond. In Twente daalde de temperatuur op 1,5 meter hoogte tot 0,1 graden, dus net geen vorst op de normale waarnemingshoogte.

4114532_source.jpeg

En dat leverde het eerste bevroren water op de schuurdaken op! Foto van Lisette Ree uit Enschede.

Warmer

Vandaag blijft de temperatuur nog steken op 15/16 graden, maar de komende dagen draait de wind wat meer naar het zuiden tot zuidwesten. Daardoor loopt de temperatuur alweer wat meer op en kan het donderdag op grote schaal zomaar weer 20 of 21 graden worden. Van de dikke jas kan je dan gewoon weer de korte broek aan!

hogedruk donderdag 12 uur 27 september 2018.jpg

Na donderdag frisser

Geleidelijk gaat het hogedrukgebied aan de wandel naar het oosten van Europa, terwijl een nieuwe hogedrukkern zich ontwikkelt boven de Atlantische Oceaan. De stroming verandert dan weer en wij krijgen dan te maken met wind vanuit het noorden tot noordwesten. Daardoor stokt de temperatuur weer bij 15 graden op vrijdag en in het weekend. Daarbij neemt, zeker in het noorden, de bewolking ook wat meer toe, waardoor zeker daar de jas echt wel weer nodig is. Het blijft wel overwegend droog.

hogedruk donderdag 12 uur 28 september 2018.jpg

Even nagenieten

Even terug naar vanochtend, want het was een zee fotogenieke ochtend. De zon in combinatie met wat bewolking en wat mistbanken leverden mooie beelden op. Hieronder een korte impressie.

4114382_source.jpg

Foto van Ton Wesselius.

4114384_source.jpg

Foto van Aad Hogenboom.

4114480_source.jpg

Foto van Jan Horde.

4114412_source.jpeg

Foto van Anne-Marie van Iersel.

Foto voorpagina: Peter van der Schoot.


25-09-2018 om 11:30 door Maarten Stam

Een moment geduld aub...
Een moment geduld aub...