Actueel

Twee orkanen in 1 klap!

Tropische cycloon Veronica

Australië heeft momenteel niet te maken met 1, maar 2 tropische cyclonen! Het gaat om Trevor en Veronica. Dit is pas de tweede keer ooit dat dat daar is waargenomen. In deze blog vertellen we je meer over de twee tropische cyclonen.

Tropische cycloon Trevor

Momenteel is tropische cycloon Trevor al aan land gekomen. Terwijl dit gebeurde, waren er windstoten tot wel 250 km/uur nabij het oog van de storm. Op het moment dat Trevor aan land kwam, was het een tropische cycloon van de vierde categorie. Dat is de op één na hoogste categorie! Als gevolg van de tropische cycloon, zijn duizenden mensen geëvacueerd. Omdat Trevor nu boven land zit, zwakt hij flink af. Dat betekent niet dat hij niet meer gevaarlijk is. Naast wind is namelijk regen ook nog een probleem. Tot en met het eind van dit weekend, kan Trevor tot wel 250 millimeter aan regen zorgen. Die hoeveelheid staat bijna gelijk aan de hoeveelheid regen die daar normaal in een jaar valt! Door die flinke bak met water, zijn overstromingen mogelijk en kunnen gemeenschappen geïsoleerd raken. 

03_23_Orkanen.PNGSatellietfoto van tropische cyclonen Trevor (rechts) en Veronica (links). Foto: NASA

Tropische cycloon Veronica

Dan hebben we nog tropische cycloon Veronica. Veronica staat op het punt om ook aan land te komen. Ook deze tropische cycloon is er een van de vierde categorie wanneer het oog van de storm aan land komt. Verwacht wordt, dat dan windstoten tot wel 275 km/uur mogelijk zijn. Ook hier is regen een probleem. Sterker nog, de regen is een groter probleem dan in het geval van Trevor. 

Veronica verschilt namelijk enorm met Trevor, doordat deze tropische cycloon zich een stuk minder snel verplaatst. Hierdoor blijft de hevige regenval die bij zo'n storm hoort lang boven dezelfde plaats hangen. Uiteindelijk kunnen er honderden millimeters aan regen vallen. Sterker nog, sommige computermodellen komen met meer dan 1000 millimeter! Dat is ongeveer 3 jaar aan regen. Gemiddeld valt daar namelijk in een jaar zo'n 300 millimeter regen. Ter vergelijking: In een nat land als Nederland valt er per jaar zo'n 800 millimeter. Zoveel regen moet dus wel voor enorm veel problemen zorgen. Het is dus nog maar afwachten hoe erg het gaat worden.

xx_model-en-305-0_modez_2019032300_47_6258_157.png

Het ECMWF model berekent ruim 1000 millimeter regen tot en met zondag (onze tijd). Via: Meteologix.

Wat is zo'n tropische cycloon eigenlijk?

Een tropische cycloon is een diep lagedrukgebied met daarin enorme roterende 'wolkenmuren'. Die wolken zijn eigenlijk grote groepen van zware regenbuien. Zo'n cycloon gaat naast veel regen ook gepaard met een verwoestende wind. Zeker in het geval van categorie 4 systemen, kan de wind voor veel schade zorgen. Zoals je op de satellietfoto kunt zien, is soms een duidelijk oog in de kern van een tropische cycloon te zien. Dit is een gebied met weinig of geen wolken en ook maar weinig wind. Orkanen classificeren we volgens hun windsnelheden. De schaal die we daar voor toepassen, noemen we de Saffir-Simpson schaal. Deze schaal gebruiken we om tropische cyclonen in te delen van categorie 1 tot 5, waarbij 5 de hoogste categorie is. Zowel Trevor als Veronica zijn/waren systemen van de vierde categorie.

Structuur_Orkaan.jpg
De structuur van een orkaan.

Orkanen, tyfoons of tropische cyclonen?

Orkanen, tyfoons of tropische cyclonen zijn eigenlijk allemaal hetzelfde. We gebruiken alleen verschillende namen voor verschillende delen van de wereld. De term orkaan wordt gebruikt rond Noord- en Centraal-Amerika. In het noordwesten van de Stille Oceaan (rond China en Japan) noemen we het juist een tyfoon en in het zuidelijk halfrond (zoals nu bij Australië) noemen we het tropische cyclonen.


23-03-2019 om 14:00 door Brian Verhoeven

Een moment geduld aub...
Een moment geduld aub...