Actueel

Toename extreem weer

Het komt de afgelopen dagen vaak in het nieuws voorbij,  overstromingen in Europa. In Duitsland bijvoorbeeld waar ook gisteren weer door overvloedige regenval meerdere rivieren buiten hun oevers traden met 4 doden tot gevolg.

Talud weggespoeld

Ook in ons eigen land is het extreem. Zo trokken gisteren zware buien over het zuidoosten van het land en bij ons veroorzaakte dit wateroverlast en zichtbare schade, zoals aan de A74 bij Venlo. Door de overvloedige regen van de afgelopen dagen is daar is een talud weggespoeld en alle modder, stenen en zand zijn op de weg terechtgekomen.

Groot contrast In een groot deel van het land bleef het overigens vrij droog. Een groot contrast met het weer in Limburg en het oosten van Noord-Brabant. Daar viel in een etmaal plaatselijk meer dan er in de hele maand juni valt.

Extreem weer en veel neerslag

Het is een gegeven dat extreem weer en de hoeveelheid neerslag in de afgelopen decennia is toegenomen. Uit metingen van het KNMI van de afgelopen 100 jaar is landelijk gezien de neerslaghoeveelheid toegenomen met 25%. Het aantal extreemweerdagen (waarin er op een dag meer dan 30 mm op een plek naar beneden komt) is toegenomen met 85%.

Warme condities

Deze extremen zijn te koppelen aan de klimaatverandering. De verandering van het klimaat neemt met zich mee dat het steeds warmer wordt. In warme condities kunnen zwaardere buien ontstaan. Dit is te koppelen aan het gegeven dat warme lucht meer vocht kan bevatten dan koude lucht. Is de atmosfeer onstabiel qua opbouw kan de warme lucht met gemak stijgen, afkoelen en condenseren. De buienwolken die in de warme lucht vervolgens ontstaan bevatten veel meer water dan de buien die in koude lucht zijn gevormd. Dit is ook de reden dat buien in de zomer zwaarder uitpakken dan in de winter.

Waterkringloop: door verandering van klimaat (het wordt warmer) verdampt meer water. Dit is vervolgens weer voeding voor zwaardere buien.

Waterpeil stijgt

De buien in eigen land hebben plaatselijk wateroverlast veroorzaakt, maar over de grens viel regionaal ook veel regen. In Duitsland is de afgelopen dagen ook heel veel regen gevallen. Dit heeft er toe geleid dat de rivieren ook veel water moeten afvoeren en het waterpeil stijgt. De Rijn bijvoorbeeld, heeft momenteel een uitzonderlijk hoge waterstand. De Rijn zit nu op 12 m boven NAP wat vaker gebeurt door het jaar heen, maar zo'n hoge waterstand in dit jaargetijde is in de afgelopen 45 jaar nog maar 4x voorgekomen. De uiterwaarden zullen onderlopen en in deze tijd van het jaar zie je daar vaak vee rondlopen. Ook zijn uiterwaarden gewilde kampeerplekken. Morgen bereikt de Rijn de hoogste waterstand met 12,5 meter en volgens de verwachting zakt het water hierna weer.

Meer over dit onderwerp, bekijk de RTL Z weeruitzending met Amara:


02-06-2016 om 16:15 door William Huizinga

Een moment geduld aub...
Een moment geduld aub...