Actueel

Start van de herfst

Beesel

Vandaag begint, volgens de astronomische kalender, de herfst. Precies om 22:02 uur staat de zon loodrecht boven de evenaar en zijn dag en nacht nagenoeg even lang, net als aan het begin van de lente. 

De nachten worden vanaf vandaag dus, in tegenstelling tot de lente, langer dan de dagen. Schaduwen worden steeds langer en de zon verliest langzaam maar zeker zijn kracht. We merken ook al dat de ochtenden soms behoorlijk fris kunnen verlopen en dat er in opklaringen makkelijk mist ontstaat. 

Langzaam oplossende mist boven Den Haag. Foto: Ellen Huis.

Meteorologische herfst

Meteorologen zitten overigens al 3 weken in de herfst. Volgens de meteorologische seizoensindeling is de herfst al begonnen op 1 september. In de meteorologie kunnen we dan makkelijker seizoenen, die precies 3 maanden duren, met elkaar vergelijken. En het weer heeft zich daar dit jaar aan gehouden want het was tot nu toe een frisse en op veel plaatsen kletsnatte maand. 

Kletsnatte september

Normaal valt er in de maand september gemiddeld zo'n 80 millimeter regen. Het natst is het langs de kust met gemiddeld 90-100 millimeter. In het binnenland verloopt de maand droger. Het bijzondere aan september van dit jaar is dat we deze hoeveelheden op veel plaatsen langs de kust al in de eerste 10 dagen bereikt hadden. De vele neerslag langs de kust is met name een gevolg van buien die ontstaan in koude lucht boven relatief warm zeewater. Inmiddels is de teller nog verder opgelopen en is er op een aantal plaatsen zelfs ruim 240 millimeter naar beneden gekomen. In het zuidoosten van het land is het qua neerslag tot nu toe een vrij normale maand.

Grote verschillen in een klein landje. Meer dan een dubbele maandhoeveelheid in de kustprovincies. Vrij normale hoeveelheden in het zuidoosten.

Mooie start van de herfst

De herfst gaat rustig van start. Vandaag is er iets meer bewolking aanwezig en kan er een enkele bui vallen, maar in het weekend gaan we de zon veel zien en blijft het droog. De middagtemperaturen komen uit rond 19 á 20 graden. Een beetje nazomer in de herfst!

De uitgebreide weersverwachting vind je hier


22-09-2017 om 08:00 door Daan Koop

Een moment geduld aub...
Een moment geduld aub...