Actueel

Sneeuw opkomst!

Eemshaven (archieffoto)

Dit weekend is het koud maar zonnig! In de nieuwe week gaat daar verandering in komen.Maandag is er in het noorden van het land kans op wat ijzel, waardoor het verraderlijk glad kan worden. Dinsdag gaat het vanuit het westen sneeuwen.

Dinsdag

In de nacht van maandag op dinsdag gaat het in het hele land licht vriezen. De temperatuur ligt rond de -4 graden in het oosten en vlak onder nul aan zee. In de loop van de nacht gaat vanuit het westen de bewolking toenemen op nadering van een front. De wind is zuidelijk en trekt dan steeds verder aan. Aan het eind van de ochtendspits begint het dan in het uiterste westen te sneeuwen. De temperatuur ligt dan net onder nul, waardoor de sneeuw blijft liggen. In de loop van de ochtend trekt de sneeuw verder het land op, maar doordat een sterk hogedrukgebied boven Rusland tegengas geeft, zwakt het front steeds verder af. Pas aan het eind van de middag of begin van de avond bereikt de sneeuw het oosten van het land. Al is er dan niet veel meer van het gebied over. Mogelijk dat de sneeuw in Zeeland heel even over gaat in regen als daar iets zachtere lucht binnen stroomt. Op de meeste plekken valt uiteindelijk 1-3 cm sneeuw. Mogelijk lokaal iets meer. De temperatuur ligt eerst onder nul, maar in de loop van de dag loopt de temperatuur op de meeste plekken op tot een fractie boven nul. 

4308272_source.jpeg
Foto: Layla Wijsmuller-Vafi De nacht van dinsdag op woensdag

In het hele land gaat het dan weer vriezen. Verder liggen de restanten van het sneeuwgebied nog steeds boven het oosten van het land. Daar valt de hele nacht af en toe wat lichte sneeuw of motsneeuw. Vooral in het zuidwesten van het land vallen een aantal sneeuwbuien. Al met al valt er in totaal van dinsdagochtend tot en met woensdagochtend 1 tot lokaal 4 cm sneeuw. De meeste sneeuw valt of in het oosten waar het neerslaggebied lang blijft hangen, of in het westen waar de neerslag het actiefst is. 


Woensdag

Woensdag overdag trekt het gebied met lichte sneeuw weer van het oosten terug naar het westen, maar door aanvoer van drogere lucht zal het zo goed als droog zijn. Slechts een enkele lichte sneeuwbui is nog mogelijk. Opnieuw lopen de temperaturen na een nacht met lichte vorst op tot net boven nul. Verder is er veel bewolking en schijnt slechts heel af en toe de zon.


Daarna...

Als we kort vooruit blikken op de dagen daarna zien we dat donderdag nog steeds een koude dag is met in de nacht vorst en overdag net iets boven nul. In het weekend neemt de onzekerheid sterk toe, maar het lijkt dan toch weer iets minder koud te worden. Mogelijk dat na het weekend de wind weer de oosthoek opzoekt en het weer een paar graden kouder wordt. Al met al is er dinsdag dus een grote kans op wat sneeuw, maar op uitgebreide schaal schaatsen is voorlopig nog niet aan de orde!

de-pluim.jpg

20-01-2019 om 11:45 door Arjan Willemse

Een moment geduld aub...
Een moment geduld aub...