Actueel

Slapelozzzzze nachten

ZZZZ....zzzz....zzzzoem... het meest irritante geluid in de slaapkamer! Volgens Het Grote Muggen Onderzzzoek, gedaan door Buienradar in samenwerking met Vapona, wordt in deze tijd van het jaar maar liefst 30% van de Nederlandse bevolking tenminste 1 keer per week wakker van het gezoem van een mug. In deze blog kijken we welk soort weer het gunstigste is voor de muggen!

Muggen: onschuldige beestjes die van plantensappen zoals nectar leven. Toch is dit beestje niet helemaal "onschuldig". Muggen hebben een "zuigsnuit" en sommige soorten gebruiken deze snuit om mensen en dieren te steken! Deze muggen noemen we steekmuggen of zoals in de Biologie Culicidae. Eigenlijk steken de muggen niet, ze bijten. Maar dat detail laten we liever aan de kenners over. Wij steken liever in op het favoriete weer van de muggen!

 mug 1.png

Wanneer zijn de muggen actief?
Normaal gesproken hebben we vooral in de tweede helft van juni tot eind augustus last van muggen. Het is precies de periode wanneer wij in de tuin gaan zitten en 's nachts de ramen open willen hebben voor wat verkoeling! Tja, dan begint het gezoem en gesteek. Vooral de vrouwtjes bijten mensen in deze zomerperiode, want ze hebben de voedingsstoffen die in ons bloed zitten nodig voor de aanmaak van de eitjes. Tijdens de Nederlandse zomer is het warm en nat genoeg voor de muggen om te floreren. 

20180528_Nellie Beekhuizen_Heesum.jpeg
Foto: Nellie Beekhuizen (Heesum)

Perfect weer
We hadden het al in het kort over gunstige weer voor muggen. Maar meer specifiek: aanhoudend warm en wisselvallig weer zijn prima omstandigheden voor de muggen om zich voor te planten.

Neerslag is voor deze beestjes zeer belangrijk. Dat komt omdat de broedplaatsen (vaak emmers en plantenbakken in de tuin) lang genoeg met water gevuld moeten blijven voor de ontwikkeling van de larven. Is het vervolgens ook nog zomers warm, dan gaat de ontwikkeling een stuk sneller!

20180608_Rob van den Berg_Ermelo.jpg
Foto: Rob van den Berg (Ermelo)

Muggen zijn het meest actief tijdens de schemering. Denk maar eens aan een zwoele zomeravond, na de barbeque en de schemering zet in. Het is juist dan dat de muggen het meest actief zijn en hun 'aanval' inzetten!

20180611_Rob Beckers_Venray.jpg
Foto: Rob Beckers (Venray)

De hoeveelheid muggen is niet alleen afhankelijk van het weer, maar ook van de omgeving. Als er veel stilstaand (ondiep) water is, kunnen er meer larven en dus ook muggen zijn. 

20180516_Chris Strijbos_Koningslust.jpg
Foto: Chris Strijbos (Koningslust)

Muggenseizoen 2018
Dit jaar zijn de muggen iets eerder uit hun winterslaap wakker geworden. De eerste vlaag was al eind mei genoteerd. Dat komt omdat de maanden april en mei ongeveer 3 graden warmer dan normaal waren. Daarnaast vielen er vaak fikse regen- en onweersbuien met waterplassen gevolg. Dat betekent meer gunstige broedplaatsen voor de muggen!

Muggenplaag op komst?
20180615_Muggenradar.jpg
Muggenradar op vrijdag 15 juni

Als je voorbereid wilt zijn, kan je altijd de Muggenradar in de gaten houden. In de blog van 27 juni 2017 vind je een uitleg van de Muggenradar. De komende dagen wordt het iets warmer en soms valt er wat regen. Dat veroorzaakt vooral op vrijdag een mogelijke overlast van muggen met op veel plaatsen een 7 uit 10 op de muggenradar. Als je wilt barbecuen of gewoon tijd op het terras spenderen, zorgt dat je goed voorbereid bent!


13-06-2018 om 11:15 door Magdel Erasmus


 
Een moment geduld aub...
Een moment geduld aub...