Actueel

Regen en veel wind tijdens carnavalsoptochten

De carnaval is inmiddels in volle gang en morgen zijn op veel plaatsen in het zuiden van het land de optochten met enorme praalwagens te zien. De carnavalsvierders zullen morgen echter rekening moeten houden met onstuimig weer. Het gaat langdurig stevig regenen en ook kunnen er zware windstoten voorkomen.


Carnavalsfoto blog.jpg
Met name in het zuiden van het land worden er morgen veel carnavalsoptochten georganiseerd. Ze zullen echter niet zo zonnig verlopen als op deze foto...

Zondag: kletsnat en zware windstoten
Aankomende nacht breidt zich vanuit het westen al een omvangrijk regengebied over het land uit. Het blijft nog zacht met temperaturen tussen de 6 en 9 graden. Morgenochtend is het dan écht kletsnat. Met name in het zuiden van het land valt veel regen: mogelijk meer dan 20 mm! In de loop van de middag wordt het vanuit het noordwesten wat droger.

En dan dus die zware windstoten… We zijn natuurlijk wel wat gewend deze maand. In de loop van de ochtend zal de wind vanuit het zuidwesten aantrekken en komt er langs de (zuid)westkust windkracht 8, misschien zelfs even windkracht 9 te staan. Hier zijn windstoten mogelijk tot (ruim) 100 km/u! Voor het binnenland is met name de zuidelijke helft gevoelig voor zware windstoten, mogelijk tot 80 km/u. Dat is tijdens de optochten dus wel echt even oppassen. In het noorden van het land staat naar verwachting een stuk minder wind. Koud zal het zeker niet zijn, het wordt van noord naar zuid 7 tot lokaal 13 graden.

Regenfoto blog.jpg
De paraplu is morgen zeker geen overbodige luxe. Met name in het zuiden van het land valt veel regen, mogelijk meer dan 20 mm. 

Onzekerheid
Het is zeker niet de eerste keer deze maand dat ons land te maken krijgt met veel wind. Storm Ciara en Dennis hebben deze maand al eerder voor (zeer) zware windstoten gezorgd in ons land. En ook dit weekend waait het dus weer stevig door.

Het leek al langer onstuimig te worden tijdens het carnavalsweekend, maar de modellen waren het hier nog niet helemaal over eens. Ook op dit moment lopen de modelberekeningen nog wat uiteen en kan een kleine verschuiving van het lagedrukgebiedje het bijbehorende windveld meer naar het noorden of zuiden laten schuiven. Het is dus verstandig om het weerbericht morgen goed in de gaten te houden.

Windstoten GFS en ICON.png
Links is de windstotenverwachting van GFS (Amerikaans weermodel) weergegeven en rechts de windstotenverwachting van ICON (Duitse weermodel). Er is met name nog onzekerheid over hoe noordelijk de sterkste wind gaat komen. Het is mogelijk dat niet alleen het zuiden, maar ook de rest van het land te maken krijgt met zware windstoten. 

En daarna?
Maandag en dinsdag staat er iets minder wind, maar nog altijd is er kans op flinke windstoten (aan de kust mogelijk tot ruim 80 km/u). Maandag is het bewolkt en valt er af en toe wat regen bij temperaturen rond de 11 graden. Dinsdag vallen er buien, maar is er ook eindelijk wat ruimte voor de zon. Het wordt langzaamaan iets frisser met elke dag kans op wat lichte regen. Woensdag zouden er wat winterse buien kunnen vallen (hagel of een vlok natte sneeuw).

Vooruitzichten.JPGNa het weekend wordt het langzaamaan wat frisser en is elke dag wel kans op wat regen of een lichte (winterse) bui. De wind blijft nog altijd nadrukkelijk aanwezig. 


22-02-2020 om 12:45 door Ed Aldus

Een moment geduld aub...
Een moment geduld aub...