Actueel

Overzicht: Het koude weekend in foto's

Zaterdag 17 maart 2018:

Nadat het noorden vrijdag al te maken had met lage temperaturen, heeft de kou zaterdag het hele land veroverd. In combinatie met de harde oostenwind, levert dat rond grote wateren prachtige plaatjes op! De golven spatten op de kades uiteen, waarna de wind de druppels meeneemt om ze ergens een laag ijs te laten vormen. Zo ook op onderstaande afbeelding, waar dit proces goed te zien is:

Opspattend water tegen de kade zorgt voor prachtige ijssculpturen

Nog een foto gemaakt bij een waterplas:

Takken bedekt met ijs door opspattend water

Maar ook zonder opspattend water door de harde wind kwamen we dit soort ijssculpturen tegen. Zoals hier, in een hortensia tuin. Waarschijnlijk is dit gedaan om de knoppen van de plant te beschermen tegen de kou. Dat klinkt raar, maar door een natuurkundig verschijnsel bescherm je een plant juist tegen de vorst door er water overheen te spuiten als het vriest:

 

Een hortensia tuin besproeid met water, dat vervolgens bevroor.

Naast ijssculpturen viel er nog meer te beleven! Sneeuw viel er namelijk ook, vooral in het zuiden van Nederland. Ook dat leverde in combinatie met de harde wind mooie plaatjes op. Zoals hier in Zeeland, waar er duidelijk sneeuwduinen ontstaan zijn in de greppel langs de weg:

Sneeuwduinen langs de weg in Zeeland.

Dat er rond deze tijd van het jaar nog sneeuw valt die blijft liggen, is best uitzonderlijk te noemen. Gelukkig hebben we dit nu vereeuwigd:

De sneeuw bleef ook in Breda liggen.

Zondag 18 maart 2018

Vandaag was er sprake van een tweedeling in Nederland. Waar het in het noorden volop zonnig was en er bijna geen wolkje aan de lucht was, bleef het zuiden flink wat last houden van de bewolking. Deze tweedeling is mooi samengevat in de onderstaande twee foto's:

Waar het in het noorden vandaag strakblauw was...

... bleef het in het zuiden van het land lang grijs.

En wat voor weerbeeld heb je dan op de grens tussen deze twee weertypen? Juist, van allebei een beetje. Wat zon, maar ook wolkenvelden die overtrekken:

Een mix van bewolking en zon in de zone tussen het grijze en het blauwe weertype.

Ook vandaag stond er weer veel wind en voelde het daardoor ijskoud aan. De mensen die de kou toch trotseerden voor een mooie wandeling, moesten zich flink inpakken:

Met het zonnetje erbij gingen veel mensen toch naar buiten voor een wandeling.

Maar niet overal kon je lekker ontspannen over het strand lopen. Hier in Zandvoort waait flink wat zand op, waardoor het daar minder prettig aangevoeld zal hebben:

Niet al het zand bleef liggen op het strand van Zandvoort.

De wind zorgde natuurlijk net zoals de dag ervoor, dat de al bestaande ijssculpturen alleen nog meer verder groeiden. Dan wil ik jullie dit laatste plaatje toch niet onthouden:

 

Compleet met ijs omhulde bank in Roelofarendsveen.

Maar er is ook goed nieuws voor de mensen die van wat warmere temperaturen houden! Morgen gaan de temperaturen weer wat omhoog en vanaf woensdag verdwijnt ook de nachtvorst. Echt lenteweer komt er helaas nog niet aan, maar deze koude omstandigheden komen in ieder geval voorlopig niet meer terug.


18-03-2018 om 16:15 door Philippe Schambergen

Een moment geduld aub...
Een moment geduld aub...