Actueel

Orkaanwaarschuwing voor New Orleans

Het Amerikaanse orkaanseizoen staat op het punt van beginnen. De verwachtingen zijn hooggespannen, want het seizoen zou wel eens actiever kunnen zijn dan gemiddeld. De eerste (sub)tropische storm van 2019, Andrea, kwam op de weerkaarten aan het einde van mei. Inmiddels is een nieuwe actieve depressie zichtbaar op de weerkaarten voor de kust van de Amerikaanse staat Louisiana. Met orkaan Katrina (2005) nog in het geheugen wordt deze storm op de voet gevolgd door de inwoners New Orleans.

De eerste signalen voor een mogelijke orkaan tekenden zich de afgelopen dagen af. Op de satellietbeelden van gisteren is een enorme pluk met bewolking zichtbaar. Een duidelijk oog is nog niet zichtbaar, maar de onweersbuien lijkt wel samen te klonteren tot een venijnig lagedrukgebied.  Uit de bijbehorende bewolking is in de omgeving van New Orleans nu al zoveel water gevallen dat op verschillende plaatsen al wateroverlast wordt gemeld.

Satellietbeelden van 10 juli 2019Satellietbeelden van 10 juli 2019 (Bron: NASA)

De verwachting is dat de depressie morgenochtend, Nederlandse tijd, de status van tropische storm bereikt met windsnelheden van nog net geen 12 Beaufort (118 km/uur). Op dat moment krijgt de storm ook een naam: Barry. Als de windsnelheden boven de 118 km/uur uitkomen krijgt Barry de status van orkaan. Dit lijkt morgen aan het eind van de dag te gaan gebeuren. Gedurende het weekend trekt Barry noordwaarts om uiteindelijk weer af te zwakken boven het Amerikaanse vaste land.De verwachte koers van de mogelijke orkaanDe Verwachte koers van de mogelijke orkaan (Bron: NOAA)

De wind lijkt niet het grootste probleem te worden. Het huidige lagedrukgebied heeft inmiddels enorm veel regenwater naar beneden laten komen, waardoor verschillende straten in New Orleans al zijn ondergelopen. De verwachting van het Amerikaanse weermodel GFS laat zien dat de komende dagen op veel plaatsen nog 300 tot lokaal zelfs 500 millimeter extra regenwater kan vallen. Cumulatieve neerslag tot en met komende zondagCumulatieve neerslag tot en met komende zondag (Bron: GFS)

Naast het regenwater vormt de rivier de Mississippi ook een probleem. Al het regenwater zorgt ervoor dat het waterpeil in de rivier naar recordhoogtes stijgt. Volgens de verwachtingen komt het waterpeil van de Mississippi uit op een kritisch niveau van 6 meter boven NAP. De vraag is of de dijken deze hoge waterstand aan kunnen.


11-07-2019 om 10:30 door Maurice Middendorp

Een moment geduld aub...
Een moment geduld aub...