Actueel

Oppervlak Noordpoolijs historisch laag

Het plaatsje Ferryland aan de Canadese zuidoostkust trok tijdens de paasdagen veel bekijks. Honderden mensen reisden af naar het plaatsje met slechts 450 inwoners om een gestrande ijsberg van wel 40 meter hoog te zien. De ijsschots is waarschijnlijk afkomstig van het noordelijk gelegen Groenland. Wat heeft dit te betekenen voor de smelt van het noordpoolijs?

Het gebeurt wel vaker in deze tijd van het jaar dat met de juiste stroming schotsen vanaf Groenland zuidwaarts trekken naar canada, maar zo groot als nu hebben ze de bewoners daar hem in tijden niet gezien. De poolnacht (de hele dag geen zonlicht) is ten einde en dat betekent ook dat het smeltseizoen weer is begonnen, maar veel buffer voor in de zomerperiode is er niet opgebouwd. Wat gaat dat betekenen voor de komende zomer? Moeten we ons dan echt zorgen gaan maken? In onderstaande video legt meteoroloog Maurice Middendorp het uit.

Inmiddels is het weer licht geworden op de Noordpool en dat betekent dat het smeltseizoen weer is begonnen. Gaan we nieuw recordjaar beleven?

De dikte van het ijs wordt gemeten door vier satellieten. Drie hiervan zijn echter aan vervanging toe.

In Nederland is het erg fris voor de tijd van het jaar en daar verandert ook de komende week weinig aan. En dat met Koningsdag voor de deur. Maurice blikt kort vooruit!


21-04-2017 om 14:15 door Maarten Stam


 
Een moment geduld aub...
Een moment geduld aub...