Actueel

Opnieuw sneeuw! Later volgende week zachter, óf toch niet?

In grote delen van Limburg werd men vanochtend wakker in een prachtig wit landschap! De neerslag die er gisteravond binnentrok is langzaam maar zeker overgegaan in sneeuw en heeft met name in het oosten van de provincie een aardig sneeuwdek achtergelaten! Verder vielen er ook wat pittige winterse buien (hagel, (natte) sneeuw) in het westen van het land. Kortom: het weer was alles behalve saai! Vanavond en vannacht maakt het zuiden opnieuw kans op wat sneeuw. Volgende week lijken de temperaturen omhoog te gaan, maar de onzekerheid is erg groot!

Foto Vaals.jpg
Deze prachtige foto werd vanochtend vroeg gemaakt in Vaals: een dik sneeuwdek kleurde het landschap daar wit!

Afgelopen nacht: een dik pak sneeuw en zelfs ‘thundersnow’!
Gisteravond zagen we het al op de radar gebeuren: een neerslaggebied trok grofweg van zuidwest naar noordoost over het land en deed vooral Limburg aan. Uit België kwamen al vrij vroeg op de avond meldingen van (natte) sneeuw die snel bleef liggen. Dit had mede te maken met de hoge intensiteit van de neerslag. Gisteren werd in de blog het proces ‘neerslagafkoeling’ al uitgelegd en het is dan ook dit proces wat er voor zorgde dat de sneeuwvalgrens daalde en de regen op veel plaatsen overging in sneeuw! In de hoger gelegen gebieden gebeurde dit natuurlijk het eerst.

Ook in het zuiden van Brabant werd her en der een dun sneeuwdekje gemeld gisteravond. Maar het échte werk was weggelegd voor Limburg. Er viel op de meeste plaatsen een sneeuwdek van 2 tot 5 centimeter. Op de Vaalserberg kwam het zelfs tot een sneeuwdek van 16 centimeter: een dik pak sneeuw dus! Opvallend was de hoge intensiteit van de sneeuwval op een aantal plaatsen. In de meest actieve delen van het neerslaggebied zijn gisteravond zelfs ontladingen waargenomen, en dat in combinatie met (zware) sneeuwval. Dit noemen we ook wel ‘thundersnow’, een vrij zeldzaam fenomeen in Nederland!

Sneeuwdek vanochtend
Op dit kaartje is het sneeuwdek van vanochtend te zien, met dus in (het oosten van) Limburg de meeste sneeuw! 

Doordat er afgelopen nacht natuurlijk veel minder verkeer was op de weg, was de werking van het strooizout ook een stuk minder. Het werd minder goed ‘ingereden’ en dus was het op veel plaatsen waar winterse neerslag viel of bevriezing optrad, érg glad.

Sneeuw Vaals.jpg
Op de Vaalserberg kwam het afgelopen nacht zelfs tot een dik sneeuwdek van 16 centimeter! Ook elders in Limburg en lokaal ook in het oosten van Gelderland kwam het tot een sneeuwdek. 

Sneeuwfoto 2.jpgIndrukwekkende beelden kwamen deze ochtend binnen. De sneeuw was erg zwaar, voor sommige takken (en zelfs bomen) iets té zwaar... 

En de rest van het land dan?
In de rest van het land vielen enkel wat winterse buien, die ook zeker vrij pittig waren van tijd tot tijd. Wanneer het even flink doorregende, ging ook hier in sommige plaatsen de regen over in hagel, natte sneeuw of soms zelfs even droge sneeuw. Met name uit het westen kwam meldingen dat de straten korte tijd even wit kleurden door de buien.

Foto winterse bui (2).jpgVannacht, en óók deze middag in het noorden van het land, waren enkele stevige winterse buien aanwezig. Er viel veelal regen, maar soms ook hagel en natte sneeuw. Zeer lokaal is het éven wit geworden, maar tot zo'n dik sneeuwdek als in het zuidoosten kwam het lang niet...

Vanavond opnieuw sneeuw?
De rust is langzaam maar zeker weer wat teruggekeerd in de atmosfeer. Het sneeuwgebied is naar het oosten weggetrokken en er vallen af en toe nog wat winterse buien in het noorden van het land. Inmiddels doet de zon ook goede zaken en is het eigenlijk prima weer! Maar tóch is er verandering op komst…

Vanmiddag wordt de bewolking vanuit het zuidwesten al steeds dikker op nadering van een nieuwe storing. Het is nog enigszins onzeker hoe ver dit neerslaggebied naar het noorden zal trekken, maar het lijkt erop dat het gebied ten zuiden van de grote rivieren kans maakt op wat sneeuwvlokken. Met name in het uiterste zuiden en zuidoosten kan het dan even wit worden. In het midden en noorden zijn er meer opklaringen en kan de temperatuur al vrij snel onder het vriespunt duiken, waardoor het ook hier glad kan worden! Overigens is de sneeuwval die voor het zuiden verwacht wordt vanavond en vannacht niet zo intensief als afgelopen nacht. Het lijkt dit keer om relatief kleine hoeveelheden te gaan.

Buienradar 24 uur.JPG
De verwachting van de sneeuwradar voor vannacht laat het ook duidelijk zien: (lichte) sneeuwval in het zuiden. Echter, de onzekerheid wat betreft hoe noordelijk dit neerslaggebied gaat komen, is nog vrij groot. Mogelijk blijft de sneeuwval beperkt tot het uiterste zuiden en de grens met België. 

Volgende week: een strijd tussen de luchtsoorten!
Tot en met aankomende woensdag komt er qua temperatuur nog weinig verandering in. Met name morgen schijnt de zon van tijd tot tijd en kan er (vooral later op de avond) een winterse bui vallen. Interessanter is echter de periode vanaf donderdag… Alle winterliefhebbers hopen natuurlijk dat de winter een keer flink uithaalt, want dat is ook deze winter eigenlijk nog niet gebeurd. Toch zien we interessante dingen op de weerkaart…

Vanaf donderdag komt onze regio in een zuidwestelijke stroming en je raadt het al: dit gaat zorgen voor hogere temperaturen en nattigheid. Donderdag lijkt dan ook een natte dag te worden waarbij de temperaturen in het midden en zuiden kunnen oplopen tot in de dubbele cijfers! Maar… Als we de zogenaamde pluim erbij pakken, dan zien we een enorme onzekerheid! De reden hiervoor is dat de grens tussen de verschillende luchtsoorten min of meer boven of net ten noorden van onze regio wordt berekend.

Pluim Nederland.JPG
De pluim met de verwachte temperaturen voor het midden van het land laat het duidelijk zien: vanaf donderdag is de onzekerheid érg groot. Vanaf het weekend wordt het opnieuw interessant: komt de winter een beetje terug? Het is zéker een interessante situatie die we moeten opvolgen de komende dagen. 

Er hoeft maar een kleine verschuiving plaats te vinden in de lagedrukgebieden die ongeveer over onze regio trekken, en we komen in een heel andere luchtsoort terecht. De onzekerheid is dus enorm, maar na vrijdag lijkt er in de weermodellen toch een (nog niet heel overtuigende) trend te zitten naar temperaturen rond of zelfs onder normaal. Enkele weerberekeningen laten zelfs serieuze winterkou naar ons land afzakken aan het einde van deze maand. 

Op het grensvlak tussen twee luchtsoorten is neerslag aannemelijk en in de koudere luchtsoort kan dit dan eventueel als ijzel en/of (natte) sneeuw vallen. Mocht het grensvlak boven ons land komen te liggen, dan kan dit zomaar aan het einde van volgende week voor enorme verschillen zorgen met temperaturen rond of onder nul in het noordoosten en temperaturen van ruim boven nul in het zuiden. Al met al een interessante situatie die we zeker moeten opvolgen! Laat de winter zich nog een keer zien? De tijd zal het leren.

Sneeuw en zon.jpg
De winter is nog niet voorbij. Wie weet kunnen we ergens in de komende weken nog wel op meer plaatsen in Nederland dit soort winterse foto's maken, zoals vanochtend in Limburg. 


24-01-2021 om 12:45 door Thomas Vermeulen

Een moment geduld aub...
Een moment geduld aub...