Actueel

Opnieuw hittegolf Australië

De afgelopen tijd hebben we in het Nederlandse nieuws weinig gehoord over de Australische bosbranden. Toch zijn nog lang niet alle branden geblust. Momenteel wordt de Australische hoofdstad Canberra bedreigd door het vuur. Tot overmaat van ramp krijgt zuidoost Australië opnieuw te maken met een hittegolf!

Bosbranden

De hele Australische zomer houden de bosbranden de Australiërs in hun greep. Vanaf september is al twee keer het oppervlak van Nederland in de as gelegd, 2500 huizen zijn verband en miljoenen dieren zijn omgekomen. Het zijn de ergste bosbranden in de geschiedenis van het land. Begin januari waren de branden op hun hevigst. Door de harde wind en hoge temperaturen greep het vuur om zich heen. De afgelopen weken was het rustig rondom de Australische branden in de Nederlandse media. Toch wordt tot op de dag van vandaag nog gestreden tegen de vlammenzee.

Bosbranden van afgelopen decemberBron: Bosbranden van afgelopen december

Canberra

Op dit moment naderen de bosbranden de buitenwijken van de Australische hoofdstad Canberra. Mensen bereiden zich dan ook voor op een evacuatie. De weersverwachtingen voor Canberra zien er niet gunstig uit. De komende dagen krijgt het zuidoosten van Australië opnieuw te maken met een heuse hittegolf. Nu al liggen de maximumtemperaturen boven de 30 graden en daarnaast schijnt de Australische zon volop. Richting het weekend stijgt de temperatuur nog verder. Vrijdag en zaterdag klimt het kwik zelfs boven de 40 graden. Lokaal kan de zinderende 45 graden worden aangetikt! Pas in de loop van het weekend trekken buien vanuit het zuidwesten over het gebied. Hopelijk geven deze buien eindelijk wat verlichting.

CO2

De bosbranden in Australië zorgen naast lokale problemen ook voor mondiale verstoringen. Vorige week schreven we hier al dat dit jaar opnieuw een wereldwijd CO2-record werd gemeten op Hawaï. De CO2-concentratie stijgt nog door tot de maand april mei. Het lijkt er op dat de bosbranden zorgen voor 0,4 tot 0,7 megaton extra CO2 in de lucht. Het CO2-gehalte in de atmosfeer stijgt hierdoor 2% extra ten opzichte van wat de verwachting was.


29-01-2020 om 12:15 door Maurice Middendorp

Een moment geduld aub...
Een moment geduld aub...