Actueel

Nog even genieten: omslag op komst!

We kunnen momenteel nog even genieten van nazomerweer met droog weer en (vrijwel) geen wolkje aan de hemel. Toch liegen de weerkaarten er niet om: het weerbeeld slaat volgende week om! We bespreken het in detail in deze blog.

Vandaag

Het zal vandaag wel niet te missen zijn dat het nog prachtig nazomerweer is. Op wat sluiers in het zuiden van Limburg na, is het stralend zonnig op deze laatste dag van de week. Dat hebben we te danken aan de invloed van een hogedrukgebied dat alle storingen en bewolking van ons vandaan houdt. Afgelopen nacht was het wel fris. Sterker nog, de eerste vorst aan de grond sinds de ingang van de meteorologische herfst (1 september) is aan het eind van de nacht gemeten. Het werd op 10 centimeter hoogte namelijk -1,3 graden in Twente. Dat is geen record of zeer uitzonderlijk iets, maar eens moet de eerste keer zijn, natuurlijk!

09_20_Blauwe lucht.jpg
Een goed voorbeeld van de strakblauwe luchten die we vandaag (en morgen) nog kunnen zien.

Morgen

Laten we het dan even over morgen hebben. Eigenlijk wordt dat een herhaling van vandaag: opnieuw is er volop zon te zien en ook aan de temperatuur verandert weinig: het wordt 20 graden op de Wadden, 23 graden in het midden van het land en in het zuidoosten kan het zelfs 25 graden worden! Er is daarnaast ook nog amper wind.

Maar daarna...

De komende dagen schuift het hogedrukgebied langzaam naar het oosten van Europa weg. Je kunt het vast al wel raden: in plaats daarvan krijgen we te maken met lagedrukgebieden, en dat betekent wind, regen en minder zon. 

Maar eerst hebben we nog dinsdag. Dan wordt het eigenlijk nog een prima dag. Het wordt zo'n 23 graden en er is nog altijd veel zon. Kraakhelder zal het naar verwachting niet zijn, maar het blijft in ieder geval nog droog. Om 15:30 is het aanstaande dinsdag dan toch echt zo ver: de astronomische herfst gaat dan van start.

09_20_Herfst.jpg

Over herfst gesproken, het weerbeeld doet meteen mee met de overgang van het seizoen. In de loop van woensdag nadert namelijk een storing ons land en waarschijnlijk zal deze in de middag of avond ook daadwerkelijk over ons land gaan trekken. De bewolking neemt dan in de loop van de dag vanuit het westen ook meer en meer toe, maar dat is niet alles.

Uiteindelijk vallen er vanuit het westen enkele buien. Voornamelijk in de kustgebieden valt ook niet uit te sluiten dat die buien gepaard gaan met wat onweer. Woensdag wordt het nog niet heel koud, want de maxima liggen dan nog rond de 22 graden. Op het moment dat de storing (een koufront) overtrekt, krijgt men aan de achterkant te maken met koude lucht. Daardoor zal het ook flink afkoelen na de passage van het front.

We komen terecht in zogeheten polaire lucht, en daar komen we ook niet zomaar meer vanaf. Het blijft namelijk aan de wisselvallige kant en warme lucht blijft uit de buurt van ons land. De pluimverwachting laat dit ook mooi zien.

09_20_Pluim.JPG


Iedere groene lijn in bovenstaande pluim is een losse berekening van het ECMWF weermodel. Deze verschillen van elkaar doordat ze iets andere begincondities hebben en hierdoor kunnen we de onzekerheid in kaart brengen. De rode lijn heeft de beste begincondities en is daarom het belangrijkst om naar te kijken.

Kijken we dus even naar die rode lijn, dan zien we de temperatuur naar beneden duiken vanaf woensdag. Uiteindelijk kan het zomaar gebeuren dat de temperatuur in De Bilt niet eens meer de 15 graden aantikt. Wel zien we vanaf donderdag ook dat de groene lijnen verder uit elkaar komen te liggen: de onzekerheid wordt groter. Dat het flink afkoelt, staat wel vast, maar of het nou 13, 15 of 17 graden wordt op de lange termijn... de tijd zal het leren!

Van zonnebril en parasol naar regenpak en paraplu

Bovenstaand kopje zegt het eigenlijk al: vanaf woensdag blijft het wisselvallig en dus kunnen we de paraplu wel klaar gaan leggen, want er is een grote kans dat je die volgende week een keertje nodig gaat hebben als je pech hebt. Daarnaast is de zonnebril met de zon nu nog wel handig, maar de bewolking gaat vanaf woensdag ook weer de overhand krijgen, dus die zonnebril gaan we ook minder vaak nodig hebben.

09_20_Meerdaagse.jpgDroogte

Voor de meeste mensen geldt wel dat ze niet graag nat worden, maar de natuur smakt nog altijd naar flink wat regen! Die wisselvalligheid is dus niet alleen maar slecht nieuws, gezien we nog altijd last hebben van droogte. Wel moet er gezegd worden dat er binnen ons land grote verschillen zijn! Zo is het bijvoorbeeld in Flevoland een stuk minder droog en hebben ze daar al aardig wat regen gehad, terwijl het in o.a. het zuidoosten nog altijd kurkdroog is. Daar staan vennen soms droog en verliezen bomen al volop hun blad. Dus laten we deze "regenachtige blog" maar afsluiten met de conclusie dat die regen zeker wel ergens goed voor is!

09_20_Droogte3.JPG
Een overzicht van de droogte in Nederland. Bron: KNMI.


20-09-2020 om 13:00 door Brian Verhoeven

Een moment geduld aub...
Een moment geduld aub...