Actueel

Nationaal Hitteplan actief

Het is tropisch warm vandaag met vanmiddag in het binnenland veel plaatsen ruim 30 graden. Ook morgen kan het in delen van Brabant en Limburg 30 graden worden. Het RIVM heeft zojuist het Nationaal Hitteplan geactiveerd vanwege de aanhoudende warmte voor het midden en zuiden van Nederland.

Nationaal Hitteplan

Het hitteplan is vooral bedoeld voor ouderen, mensen in zorginstellingen, chronisch zieken en mensen met overgewicht. Zij zijn extra kwetsbaar bij hoge temperaturen. 

Maatregelen tegen de zon en de hitte (bron: RIVM)

  • Voldoende drinken;
  • Dunne kleding dragen die wel enige bescherming biedt tegen verbranding door de zon;
  • Zonnebrandcrème aanbrengen op de huid;
  • In de schaduw blijven;
  • Lichamelijke inspanning in de middag beperken;
  • Houd de woning koel door tijdig gebruik van zonwering, ventilator of airconditioning;
  • Let extra op mensen in je omgeving die zorg nodig hebben.

Zonkracht

Momenteel is de zonkracht (UV-index) hoog in Nederland. Vanmiddag wordt er zonkracht 7 tot 8 verwacht. Bij een hoge zonkracht is het belangrijk de huid goed te beschermen en indien mogelijk de zon te mijden tussen 11 en 16 uur bij een hoge zonkracht.

Zelfs achter glas is het mogelijk om te verbranden aangezien de UV-straling gedeeltelijk door glas heen kan. Bescherming kan door middel van zonnebrandcrème. Zorg voor voldoende zonnebrandcrème met de juiste factor. De zonnebrandcrème werkt als een UV-filter dat een deel het zonlicht absorbeert, reflecteert of verstrooid. Bescherm daarnaast de huid met kleding, vooral op plekken waar de huid niet dik is en bescherm daarbij ook de ogen tegen teveel UV-straling.  


19-06-2017 om 12:45 door Max Verhagen


 
Een moment geduld aub...
Een moment geduld aub...