Actueel

Nachtvorst en rokjesdag?

Het is deze dagen volop genieten van het stralende lenteweer. Alleen de temperatuur maakt in dit seizoen nog wel eens rare sprongen. ’s Ochtends kan er nog ijs op de vooruit zitten, terwijl ’s middags een terrasje gepakt kan worden.

De lenteperiode staat bekend om deze grote temperatuurverschillen. De heldere nachten kenmerken zich door (nacht)vorst en overdag stijgt het kwik met gemak naar waarden rond 15 graden. Vandaag is een voorbeeld dat het nog gekker kan; vroor het vannacht plaatselijk nog 4 graden aan de grond, vanmiddag zou het maar zo 21 graden kunnen worden(!) Met zo'n middagtemperatuur kan het rokje aan, maar of het vanochtend vroeg zo comfortabel was? Het laat in elk geval zien dat nachtvorst en rokjesdag op dag kunnen vallen. 

Met de grote kans op nachtvorst is het in de lente ook opletten dat de jonge plantjes en knoppen geen schade oplopen. De planten zijn op allerlei manieren te beschermen, maar je moet wel weten wanneer er kans is op vorst.

In de uitzending van vandaag gaat weerman Dennis Wilt in op de nachtelijk afkoeling en dagelijkse opwarming in de lente, waarom de temperatuurverschillen zo groot zijn in dit jaargetijde: 


28-03-2017 om 12:45 door William Huizinga

Een moment geduld aub...
Een moment geduld aub...