Actueel

Super maan

Scheveningen

Een tijdje geleden was er in Nederland nog een prachtige maansverduistering te zien. Komende week dient zich alweer een nieuw 'maan event' aan. Dinsdagavond is namelijk de super maan te zien!

Super maan

Een super maan is eigenlijk niks anders dan dat de maan dichterbij de aarde staat dan normaal. Hierdoor lijkt de maan groter. Zo'n super maan is aanstaande dinsdagavond te zien. De maan is dan ongeveer 5% groter dan tijdens een 'normale' volle maan. Normaal gesproken staat de maan op ongeveer 384.000 kilometer van ons af, maar omdat de maan niet in een cirkel maar in een ellips-vormige baan rondom de aarde draait kan deze afstand verschillen. Tijdens de aanstaande super maan zit er een afstand van ongeveer 357.000 kilometer tussen ons en de maan. De maan staat dus 27.000 kilometer dichterbij. 

Hoe laat is de maan te zien?

Om ongeveer 17:48 komt de maan op. In het oosten gebeurt dat een paar minuten eerder dan in het westen. De maan komt op in oostelijke richting. De zon gaat pas om 6 uur onder, dus op het moment dat de maan opkomt, schijnt de zon nog. Ongeveer een uur na zonsondergang begint het pas echt donker te worden en vanaf 19.53 uur wordt het niet meer donkerder. Dit is een uitstekend moment om de maan goed te kunnen zien. 

LRM_EXPORT_20180402_001131.jpg
Foto: Arjan Willemse

En wat doet het weer?

Dinsdagochtend trekt er een storing over met lokaal wat lichte regen, maar al vrij snel lijkt het droog te worden en breekt de zon weer door. Dit gebeurt het eerst in Zeeland en als laatste in Groningen en Drenthe. Tegen de avond zal de meeste bewolking het land verlaten zijn, dus op veel plekken zal de super maan goed te zien zijn. Al hangt veel af van de timing van het front dat nu op de dinsdagochtend passeert. Als dat front een paar uur later doorkomt, zou het zomaar kunnen zijn dat het in de avond in het oosten nog bewolkt is. Dan is de super maan ook lastig te zien. 

Lente

Ook na dinsdag lijkt de zon goede zaken te doen! Alleen woensdag zijn er nog wolkenvelden en valt er nog een lokale spat regen. Vanaf donderdag gaat de zon steeds uitbundiger schijnen en loopt de temperatuur opnieuw op richting de 15 graden. Kortom, echt lente weer!


16-02-2019 om 12:00 door Arjan Willemse

Een moment geduld aub...
Een moment geduld aub...