Actueel

Lyriden

Buisscheure, Noord-Frankrijk (12 augustus, 2016)

Zag jij ze weer voorbij razen? Als je afgelopen nacht naar de lucht keek, is er een kans dat je één of meerdere vallende sterren hebt gezien. Waar komen die meteoren eigenlijk vandaan en zien we ze vaker?

De meteorenregen

Ieder jaar kruizen de banen van onze Aarde en de Lyriden weer. De lyriden zijn (kleine) stukjes die achtergebleven zijn  van de komeet die ook wel bekend staat als “Thatcher”. De komeet heeft ook een baan om de zon, maar doet hier 415 jaar over. De laatste keer dat het in het binnenste deel van ons zonnestelsel kwam, was in 1861. De verwachting is dat Thatcher dit ook pas weer in 2276 doet.

De meteorenregen staat er om bekend lastig te voorspellen zijn. Wanneer het gebeurt staat wel vast; namelijk in de tweede helft van april. De piek was afgelopen nacht, maar ook komende nacht kunnen ze nog te zien zijn. Tijdens de piek waren er zo’n 15 tot 20 meteoren per uur te zien. Het onvoorspelbare daarentegen, is dat sommige jaren wel eens pieken hebben van rond de 100 per uur! De laatste keer dat we zo’n hoge piek hadden, was in 1982 geobserveerd door Amerikaanse astronomen.

Geschiedenis

De Lyriden zijn elk jaar weer te zien. Dan moet het natuurlijk niet bewolkt zijn. Oude Chinese volkeren hebben tot wel 2700 jaar geleden over de meteorenregen geschreven. In 687 v.C. werd het beschreven als een meteoren die vallen als regen. Ook de komende jaren blijven de meteoren terugkomen. Het is dus geen uniek fenomeen, maar zeker wel speciaal om te zien. 

Vallende sterren

Als zo’n stuk steen opbrandt in onze atmosfeer, zou je eerder verwachten dat het een oplichtend bolletje is. Als je goed kijkt, zie je vaak juist een streep van licht. Dit komt doordat een geïoniseerd gas achterblijft en die voor een hele korte tijd licht geeft. Ongeveer een kwart van de Lyriden laten zo’n lichtspoor achter.

Atmosfeer_Opbouw_v1_03.jpgDe verdeling van waar wat gebeurt in onze atmosfeer. Meteoren branden vaak in de Mesosfeer, maar kunnen soms verder in onze atmosfeer komen.

Benieuwd of je komende nacht ook nog de gelegenheid krijgt om de sterren te bekijken en misschien nog wel zo’n vallende ster kunt zien? Je kunt het lezen in ons weerbericht!


22-04-2018 om 15:00 door Brian Verhoeven

Een moment geduld aub...
Een moment geduld aub...