Actueel

Eerste najaarsstorm

Zandvoort
Gerard Boukes

Vandaag hebben we te maken met een westerstorm. In het noordwestelijk kustgebied staat zelfs een zware storm, met daar windstoten tot boven de 120 kilometer per uur. Later in de middag neemt de wind langzaam weer af.

Samenvatting

Zwaarste windstoot: 126 km/u (weerstation IJmuiden)

Windkracht 10 gemeten door weerstation IJmuiden en weerstation Vlieland  

17:19 uur

Het KNMI heeft code oranje beëindigd. In de Wadden geldt komende uren code geel voor de zware windstoten (circa 85 km/u), elders gelden er geen waarschuwingen meer. Komende uren verspreid over het land nog enkele (pittige) buien, bekijk hiervoor de Buienradar.

15:59 uur

Code oranje voor (zeer) zware windstoten is alleen nog geldig in het Waddengebied. In de provincies Noord-Holland, Groningen en Friesland is de code oranje afgeschaald naar code geel (waarschuwing) voor de windstoten.

14:35 uur

Flinke schade aan bomen door de (zeer) zware windstoten:

Foto: Jannes Wiersema, Roodeschool.

Foto: Joost Mooij, Alphen aan den Rijn.

Foto: John Dalhuijsen, Haarlemmermeer.

13:50 uur

Orkanen op de Atlantische Oceaan zijn de afgelopen weken volop in het nieuws geweest. Een vraag die wij daardoor meermaals binnenkregen was: zijn het deze orkanen die ook bij ons storm opleveren? 

De storm van vandaag wordt niet veroorzaakt door een (ex-)orkaan. We hebben hier te maken met een gewoon lagedrukgebied die veel noordelijker zijn oorsprong vindt. Dat neemt niet weg dat het wel eens kan gebeuren dat een (ex-)orkaan de oversteek maakt richting Europa. Op het moment dat hij ons bereikt is er vaak niet meer van over dan een tropische storm of depressie. Toch kan hij nog wel veel regen en wind opleveren. 

Opleving van de zomer

Niet altijd zorgt een ex-orkaan voor herfstweer in ons land. Het kan ook zorgen voor een opleving van de zomer. In de laatste week van augustus hadden we het mooie weer te danken aan een ex-orkaan. Gert maakte toen de oversteek naar Europa en bracht warme subtropische lucht met zich mee. De noordelijker gelegen straalstroom, een sterke wind op grote hoogte, zorgde ervoor dat regengebieden uit onze omgeving bleven. Wat restte was een periode met droog, zonnig en warm weer.

12:50 uur

De storm neemt geleidelijk af, al staat er nog wel een windkracht 9 langs de noordwestkust. In de loop van de middag neemt de wind verder af. Zeer zware windstoten van 100 kilometer per uur of meer blijven nog mogelijk.

11:58 uur

KNMI heeft ook voor Zuid-Holland code oranje beëindigd. Nu geldt alleen nog code oranje voor Noord-Holland, Friesland, Groningen en de Wadden.

11:46 uur

Hoe anders was de situatie vorig jaar! Vandaag precies een jaar geleden liepen de temperaturen op tot plaatselijk 33 graden. Het was zo laat in het jaar nog nooit zo warm. Warmterecords voor september werden verbroken.

11:30 uur

De storm, die vandaag over Nederland raast, is de 63e zware storm sinds het begin van de metingen in 1901. Het komt wel vaker voor dat we vroeg in het najaar te maken krijgen met storm. Twee jaar geleden was er zelfs in de zomer sprake van een zware storm. Toen werd op 25 juli 2015 in IJmuiden een windkracht 10 gemeten. 

11:10 uur

Dit lagedrukgebied, met een mooie krul, is de boosdoener van vandaag. 

10:45 uur

KNMI heeft code oranje beëindigd voor de provincie Zeeland. Voor Zuid en Noord-Holland, Friesland, Groningen en de Wadden is deze voorlopig nog wel geldig.

10:15 uur

Op Vlieland waait het inmiddels ruim een uur met windkracht 10. Daarmee is deze storm nu officieel een zware storm!

9:45 uur

Dennis Wilt doet verslag vanaf het dak en praat je bij over de (zware) storm:

9:30 uur

Zware windstoten volgen zich in een rap tempo op. In IJmuiden zelfs al tot 126 kilometer per uur! Ook op veel andere plekken langs de kust en rond het IJsselmeer zeer zware windstoten boven de 100 km/u!

9:20 uur

In Nederland kan het elk jaargetijde tot storm komen, maar het hoogtepunt ligt in het voorjaar, najaar en vooral de winter. Maar waarom juist in die periode? Nicolien vertelt het je in onderstaande video:

8:40 uur

Windkracht 10 is gemeten op weerstation IJmuiden. Dat betekent een zware storm! Later vandaag zullen er waarschijnlijk meer plekken volgen en nemen de windstoten ook in kracht toe.

8:15 uur

In IJmuiden is al een windstoot gemeten van boven de 100 kilometer per uur. Later vandaag nog zwaardere windstoten.

8:00 uur

De windverwachting voor vandaag. Het zwaartepunt van de storm ligt in het noordwesten van het land. Daar waait rond het middaguur zelfs even een windkracht 10, een zware storm. De zwaarste windstoten zijn ook weggelegd voor het noordwesten en kunnen oplopen tot ruim 120 kilometer per uur. In het binnenland moet men ook rekening houden met windstoten van tussen de 75 en 100 kilometer per uur. 

7:45 uur

Langs de westkust is er al sprake van een zuidwesterstorm, daar wordt plaatselijk al een windkracht 9 gemeten. Ook op het IJsselmeer trekt de stormachtige wind de komende uren nog verder aan. Daarbij komen windstoten voor tot ongeveer 100 km/u. Langs de noordwestkust en in het Waddengebied bereikt de wind later in de ochtend en aan het begin van de middag zelfs een windkracht 10. Dan spreken we van een zware storm met windvlagen tot rond 120 km/u. In het binnenland is de wind krachtig tot hard met ook daar flinke windstoten tussen de 75 en 90 kilometer per uur. Vanwege het windgeweld is code oranje van kracht. 

Vanmiddag duurt het stormweer voort. Pas later op de middag neemt de westerstorm, van het zuidwesten uit, af. In het noordelijk kustgebied blijft het dus eerst nog onstuimig met een windkracht 9  en zeer zware windstoten tussen 100 en 120 km/uur. 

Verder kenmerkt het weer zich door enkele buien, lokaal met onweer, afgewisseld door zonnige perioden. De temperatuur komt niet veel hoger uit dan een graad of 17.


13-09-2017 om 17:15 door Daan Koop


 
Een moment geduld aub...
Een moment geduld aub...