Actueel

Wordt het kouder of warmer?

Het is vandaag onvervalst herfstweer met grijze luchten en regen. Toch liggen de temperaturen enkele graden boven de gemiddelde waarden. De komende dagen gaat dat waarschijnlijk veranderen.

Het is al de tweede week van november. Toch hebben we nog steeds te maken met temperaturen overdag boven de 10 graden en 's nachts maar net eronder. Volgens de gemiddelde waarden (berekend over een tijdperk van 30 jaar vanaf 1981 tot en met 2010) zouden de maxima nu rond 9 graden zijn en de minima rond een graad of 4. Blijft dat nog lang het geval?!

Een pluim voor het weer
In kort is de pluim een grafiek met verwachtingen van verschillende weermodellen of van verschillende model-runs van een specifieke weermodel. De grafiek van een pluim bestaat uit verschillende lijnen. Deze stellen verschillende verwachtingen, oftewel berekeningen voor van een weermodel.

In het geval van de pluim op de Buienradar webpagina stellen de lijnen verschillende berekeningen van het Europese weermodel ECMWF voor. Een weermodel is een grote computer die continu berekeningen maakt van het weer. Allereerst wordt één hoofdberekening gedaan, de operationele run. Daarna volgt de controle run die iets grover wordt berekent. Vervolgens wordt deze 51 keer herhaald, maar met kleine verstoringen, waardoor de uitkomsten anders kunnen uitpakken. Voor een detail-bespreking van de pluim, lees de blog van 18 oktober 2018.

weercomputer ECMWF.jpg
De Europese weermodel, ECMWF. Het is een supercomputer die gebruikt wordt om weerverwachtingen te maken.

Als meteorologen gebruiken we vaak de pluim om de meerdaagse-verwachtingen te maken. Met de pluim kunnen we de algehele trend van het weer zien, alsook de onzekerheid van de verwachting op (middel)lange termijn. 

Hoe zit het er de komende dagen uit?

20181112_de pluim.JPG

Volgens de pluim wordt het de komende dagen wat kouder. Maar er zit een mate van onzekerheid in de verwachtingen en daarmee kan de uitkomst de komende dagen nog wat veranderen. Als je naar de pluim hierboven kijkt, zie je dat vooral vanaf vrijdag er veel onzekerheid is: sommige berekeningen laten het veel kouder wordt dan andere berekeningen (kijk naar de groene lijnen). Maar als je naar de gehele trend kijkt, wordt het op termijn wat kouder. 

Of het de komende dagen nog gaat vriezen? Blijft hier op de hoogte!


12-11-2018 om 15:00 door Magdel Erasmus

Een moment geduld aub...
Een moment geduld aub...