Actueel

Komt de winter eraan of niet?!

Zevenhuizen

Het is ondertussen half november geweest en de temperatuur daalt al behoorlijk. in de nachten vriest het soms licht en er staat een koude oostenwind. Langzaam wordt het dus steeds kouder weer, maar komt de winter er ook echt aan of is de kou niet meer dan een speldenprik?

Tijdelijk koud

Het stond al dagen in de weerkaarten; het zou gevoelig kouder gaan worden. Dit weekend is het inzetten naar kouder weer begonnen. Afgelopen nacht heeft het op verschillende plekken lokaal al gevroren. Aankomende nacht gaat het zelfs in vrijwel het hele land licht vriezen. 

We hebben het koude weer te danken een een groot hogedrukgebied dat dit weekend verplaatst naar Scandinavië. Om het hoog heen stroomt met een stevige oostenwind koude lucht naar ons land toe. In eerste instantie is de aangevoerd lucht droog en kan het met veel zon toch nog redelijk opwarmen overdag. In het weekend ligt de temperatuur veelal rond de 7 of 8 graden. Vanaf maandag komt de wind meer uit het noordoosten en is de aangevoerde lucht vochtiger. Het zal dan hoofdzakelijk bewolkt zijn met slechts af en toe een knipoog van de zon. Dat de zon minder schijnt is ook gelijk in de temperatuur te merken. De temperatuur zakt uiteindelijk naar nog maar 4 graden overdag op dinsdag en woensdag. 

4248316_source.jpg
Foto: Stefan van der Staaij

Woensdag sneeuw?!

Het is al uitgebreid in het nieuws geweest, woensdag zou er weleens een beetje sneeuw kunnen vallen. Kijken we naar de nieuwste berekeningen van bijvoorbeeld het Europese weermodel dan zien we wel dat de kans op sneeuw behoorlijk geslonken is. Dit lijkt vooral te komen doordat de as van het hoog boven Scandinavië iets lijkt te draaien. Hierdoor wordt de stroming bij ons meer zuidoostelijk in plaats van noordoostelijk. Deze kleine verandering van de wind zorgt ervoor dat het net een graad warmer is dan eerst gedacht. Hierdoor is de kans op sneeuw behoorlijk afgenomen. Lokaal valt er woensdag een beetje neerslag, maar deze neerslag zal hoofdzakelijk in de vorm van regen of een paar natte flatsen vallen. Droge sneeuw lijkt op basis van de huidige modeldata geen optie meer. Desalniettemin zal het woensdag koud zijn met maximaal 4 graden en een gure oostenwind. 

Blijft het koud?

Of het ook na woensdag koud blijft is uiterst onzeker. Een aantal weermodellen houdt het koude weer langer in ons land, doordat het hoog boven Scandinavië blijft liggen. Een aantal andere modellen (waaronder het Europese weermodel) laten het hoog boven Scandinavië geleidelijk verdwijnen. De wind zal dan weer de zuid tot zuidwesthoek op gaan zoeken, waardoor de aangevoerde lucht een stuk warmer is en de temperaturen oplopen naar rond normaal. In de pluim van het Europese weermodel is de onzekerheid op lange termijn gigantisch. Het kan letterlijk vriezen of dooien. De meest warm leden (individuele groene lijntjes) gaan naar temperaturen rond de 10 graden op termijn, terwijl de meeste koude oplossingen de temperatuur overdag rond het vriespunt houden. Momenteel is er nog niet te zeggen waar het naartoe gaat met de kou. Hier zal de komende week ongetwijfeld een vervolg op komen! 

Zeker is wel dat het in ieder geval tot en met donderdag koud is met een schrale oostenwind! De handschoenen een sjaals kunnen dus weer uit de kast gehaald worden.

de-pluim.png

17-11-2018 om 10:45 door Arjan Willemse

Een moment geduld aub...
Een moment geduld aub...