Actueel

Hittegolf op komst!?

Heelsum

In Nederland is er officieel sprake van een hittegolf als het in De Bilt 5 dagen op rij zomers warm (minimaal 25,0 graden) is waarvan er 3 tropisch warm (minimaal 30,0 graden) zijn. Sinds de metingen in 1901 zijn er 26 hittegolven geweest. De langst was in 1975, deze duurde maar liefst 18 dagen en 6 dagen daarvan waren tropisch warm.

Bloedheet
Vandaag is het heerlijk zomerweer in Nederland. Vanaf dinsdag wordt met een zuidoostelijke stroming tropisch hitte naar ons land gevoerd. De weerkaarten zijn het er allemaal over eens, deze week wordt het bloedheet in Nederland. Het is zonovergoten en elke dag wordt het een paar graden warmer met het hoogtepunt op donderdag. Er zijn modellen die voor het zuidoosten van het land 39 graden berekenen. Het Nederlands record van 38,6 graden op 23 augustus 1944 in Warnsveld komt daardoor onder druk te staan.

Hittegolf
De pluim komt met erg warm weer maar toch is een hittegolf nog niet helemaal zeker. Waarschijnlijk wordt het maandag al 26 graden in De Bilt en dat zou het begin van de hittegolf zijn. Op dinsdag wordt het nog spannend of in De Bilt de 30 graden wordt gehaald, waarschijnlijk wel. Woensdag en donderdag wordt het zeker meer dan 30 graden in De Bilt. Dan is vrijdag weer even een onzekere dag. Op vrijdag worden de eerste onweersbuien verwacht en die brengen dan weer een beetje verkoeling. Het is dus een afhankelijk van de buien of het vrijdag in De Bilt nog 30 graden wordt. Het lijkt er nu nog wel op. Dan zou de eerste landelijke hittegolf van 2019 dus een feit zijn.

Afbeelding1.png
De Pluim van zondag 21 juli 2019

Hitteplan
Het KNMI en het RIVM zijn de instanties die samen bepalen of het Nationale Hitteplan gestart moet worden. Beide partijen gaan in overleg als de weermodellen een kans geven van meer dan 10 procent op een warme periode van meer dan vier dagen met 27 graden of meer. Hitte is vooral een risico voor ouderen en chronisch zieken. Met het uitgeven van het Nationale Hitteplan worden zorginstanties op de hoogte gebracht van de verwachte hitte zodat zij voorzorgsmaatregelen kunnen nemen. De rest van Nederland wordt natuurlijk ook op de hoogte gebracht via de media zodat iedereen een beetje extra op de kwetsbare mensen in hun omgeving kan letten. Kijkend naar de weermodellen is het zeer waarschijnlijk dat het Nationale Hitteplan deze week weer zal gelden. 

Het advies voor de komende dagen: houd je hoofd koel!4672901_source.jpeg
Foto: Joyce Derksen 


21-07-2019 om 10:45 door Nicolien Kroon

Een moment geduld aub...
Een moment geduld aub...