Actueel

Het 'regent' records

Wijk aan Zee

Het zal de meeste mensen niet ontgaan zijn; het is dit weekend uitzonderlijk warm! Sterker nog, sinds het begin van de metingen in 1901 werd het half oktober nooit eerder zo warm. In dit blog zetten we alle records nog eens even op een rijtje.

Hoe kon het zo warm worden?

De warmte hebben we te danken aan een drukverdeling die in oktober bijna nooit voorkomt. Normaal gesproken waait de wind in deze tijd van het jaar uit het westen en is het een komen en gaan van storingen gevuld met koude lucht, regen en wind. Deze oktober maand is dat compleet anders. Boven het vaste land van Europa ligt een groot hogedrukgebied. Dit hogedrukgebied zorgt ervoor dat alle lagedrukgebieden West-Europa niet kunnen bereiken. Vaak blijven de lagedrukgebieden op de oceaan liggen of trekken ze om het hogedrukgebied heen. Omdat de wind rondom een hogedrukgebied met de wijzers van de klok meedraait en bij een lagedrukgebied tegen de wijzers van de klok in, komt er met deze drukverdeling een sterke zuidelijke stroming opgang. Deze stroming lag dit weekend precies boven ons hoofd. Warme lucht, helemaal afkomstig uit Afrika, bereikte ons land. Dit zorgde voor de extreme oktober temperaturen dit weekend. 

eu_fronts.jpg

Hoe warm werd het precies?

Vooral gister, 13 oktober, werd het bijzonder warm. Het Limburgse Ell noteerde een maximum temperatuur van 28,1 graden. Dit zijn temperaturen die normaal zelfs midden in de zomer lang niet altijd voorkomen. Ook in De Bilt werd het zomers warm. Daar liep het kwik op tot 26,3 graden. Het oude datumrecord uit 1990 (23,6 graden) werd verpulverd. Dit zorgde voor uitzonderlijke taferelen midden in oktober. Geloof het of niet, maar de foto hieronder is op zaterdag 13 oktober genomen. Het warme weer zorgde voor overvolle stranden. 

strand.jpg
Foto: Maarten Schelvis


Ook afgelopen nacht verliep record warm. In Wijk aan Zee daalde de temperatuur niet verder dan 16,4 graden. Ter vergelijking: normaal is het overdag nu een graad of 15. Ook vandaag zullen verschillende warmte records weer sneuvelen. Verder blijft ook de droogte blijft zeer opvallend. Normaal gesproken valt er 72 mm regen in de maand oktober. Momenteel is er landelijk pas 7,5 mm aan hemelwater gevallen. In het zuidoosten was het nog droger. Daar is in de maand oktober tot nu toe maar 2,5 mm regen gevallen. Nog steeds is het in delen van het land verboden om met oppervlakte water te sproeien. 

Komt er nog een eind aan dit weer?

Ja, het einde van de nazomer is nu echt in zicht. Maandag en dinsdag is het nog warm met op veel plekken temperaturen tussen de 20 en 25 graden. Vanaf woensdag is het echt gedaan met de warmte. Vanaf dan zal de temperatuur elke dag een stap terug doen. Aan het eind van volgende week is het dan op veel plekken een graad of 15. Aan de droogte komt voorlopig nog geen einde, want heel veel meer dan een aantal lokale buitjes gaat er volgende week niet vallen. 


14-10-2018 om 11:45 door Arjan Willemse

Een moment geduld aub...
Een moment geduld aub...