Actueel

Herfstachtig weekend

Tot nu toe verloopt de herfst alles behalve herfstachtig, van de week leek het zelfs lente. Dit weekend verandert er wel iets en lijkt de herfst even zich te laten spreken. Of het daarna herfstachtig blijft valt nog te bezien.

Records

De records rijgen zich dit jaar aaneen en ook deze maand was het alweer raak. Afgelopen dinsdag werd het in De Bilt 19 graden, goed voor een novemberrecord. Nog nooit werd het in november, in De Bilt, zo warm. In het Zeeuwse Westdorpe werd het zelfs 20,4 graden. Het leek haast wel voorjaar, zelfs de korte broek kon weer even uit de kast getrokken worden. 20 graden in november komt bijna nooit voor en daarom is het zo bijzonder. 

Herfstachtig

November is dus alweer ruim een week onderweg en dus zitten we in de laatste meteorologische herfstmaand. Op 1 december begint namelijk alweer de meteorologische winter. Als je een echte herfstliefhebber bent van regen en wind, dan heb je nog weinig kunnen genieten. Een groot deel van de tijd waren het hogedrukgebieden die de dienst uitmaakten en kregen lagedrukgebieden slechts sporadisch kans om ons weer te beïnvloeden. Dit weekend lijkt een lagedrukgebied wel iets meer ons weer te gaan bepalen.

Fronten_vrijdag9november2018_1300.jpg

Een groot lagedrukgebied ligt op dit moment boven de Atlantische Oceaan en zal ons dit weekend gaan bereiken. Morgen al krijgt Ierland te maken met veel regen en een harde wind. Het hogedrukgebied boven het oosten van Europa geeft nog wel wat tegengas, maar dit laag lijkt ie niet te kunnen tegenhouden. 

In de video hierboven is het lagedrukgebied duidelijk zichtbaar en frontale systemen (neerslag) passeren dit weekend geregeld ons land. Aan de andere kant zien we een groot hogedrukgebied die zich ook weer verder opbouwt en tegengas blijft geven. Hierdoor kan het laag niet verder Europa binnentrekken en blijft de neerslag steken boven Duitsland. 

Komend weekend neerslag_daarna weer droger_8nov2018.PNG

In het weekend valt er wat regen, maar in de nieuwe week wordt het weer droger.

veel wind aan de kust_zat10nov2018.PNG

Naast regen zal er ook redelijk wat wind staan, zeker langs de kust. In de nacht naar zaterdag staat er langs de kust een harde zuidelijke wind (7Bft).

En daarna?

Als we op de lange termijn kijken dan lijkt het hoog boven het oosen van Europa zich steeds verder uit te breiden en komen we toch weer onder invloed van dit hoog te staan. Dit resulteert waarschijnlijk droge weerscondities waarbij we ook de zon weer wat vaker zullen zien. De temperatuur gaat wel weer iets omlaag naar vrij normale waarden voor de tijd van het jaar (9/10 graden).

Foto voorpagina: De paraplu is dit weekend weer nodig. Janneke Middendorp (archieffoto).


08-11-2018 om 13:30 door Maarten Stam

Een moment geduld aub...
Een moment geduld aub...