Actueel

Extreem warm

Normaal gesproken is oktober een echte herfsmaand met regen en veel wind, maar dit jaar is er iets bijzonders aan de hand. Tot op heden lijkt het juist alleen maar warmer te worden in plaats van kouder. En dan moet de warmste dag nog komen ook.... waar is toch die herfst gebleven?

De herfst

Je merkt het aan alles: mist in de ochtend, de zon die later opkomt en alweer vroeg achter de horizon verdwijnt en de bomen die al aan het verkleuren zijn en toch voelt het niet als herfst. Dat is het, het weer doet niet mee! In plaats van regen, wind en geleidelijk lagere temperaturen, lijkt het juist warmer te worden en de zon draait maar overuren. 

Voorlopig is er deze maand weinig van herfstweer. Ja de eerste dagen van de maand is er wat regen gevallen, maar sinddien is het droog, doet de zon goede zaken en komt geregeld de 20 graden weer in beeld. Inmiddels zou je zeggen dat het niet meer warmer kan worden, maar nog 1 keer pakt het weer goed uit. Komende zaterdag kunnen we met zijn allen doen alsof het een zomerdag is in juli of augustus. Koelbox mee en hup naar het strand of heerlijk aan het meer liggen. En wat te denken van fietsen of wandelen door de toch al gekleurde bossen en dat allemaal in je korte broek en korte mouwen. Een middagtemperatuur van ruim 25 graden ligt in het verschiet met in het zuidoosten mogelijk een maximumtemperatuur van 27 of 28 graden. Veel mensen zullen er blij mee zijn, maar er zijn ook genoeg mensen die het zat zijn en regen, wind en kou willen. En bijzonder is het zeker, maar ook abnormaal, iets wat mensen aan het denken moet zetten. Hoe kan het zo diep in oktober nog zo warm worden?

herft.jpg

Herfst....   (foto van Hans Janssen uit Landgraaf)

Ria Brasser Vlissingen.jpg

Of zomer....?  (foto Ria Brasser uit Vlissingen)

Drukverdeling

Het warme weer hebben we te danken aan de luchtdrukverdeling. In dit jaargetijde heeft de zon steeds minder kracht en dus zal de zon niet in zijn of haar eentje de temperatuur op kunnen drijven naar zomerse waarden. Daar is ook een portie warme lucht voor nodig. Een groot hogedrukgebied ligt boven het oosten van Europa en is krachtig genoeg om lagedrukgebieden op afstand te houden. Ze trekken met een boog via de Britse Eilanden naar Noorwegen. Tussen het hoog en de lagedrukgebieden staat een zuidelijke stroming en die brengt zeer warme lucht naar onze omgeving. Door deze drukverdeling krijgen nog 1 keer een uitsmijter voorgeschoteld voordat we echt aan de erwtensoep kunnen. Zondag verliest het hogedrukgebied aan kracht en dat betekent dat storingen vanaf de oceaan nu wel ons land kunnen bereiken.

weerkaart_zaterdag 13 oktober 1400uur.jpg

Records

Uiteraard levert dit weer warmterecords op en het zijn er nogal wat. Zo zal het a.s. vrijdag de warmste 12 oktober worden ooit gemeten in De Bilt. Mogelijk wordt het zelfs de warmste 12 oktober ooit gemeten in heel Nederland. 

Zaterdag 13 oktober levert nog meer weerrecords op. Zo zal het de warmste 13 oktober ooit gemeten worden. Niet alleen in De Bilt, maar ook elders in het land zal het de warmste 13 oktober gaan worden. Het oude record staat op 25,1 graden gemeten in Volkel. Dit zal verpulverd worden. De hoogste temperatuur ooit gemeten in oktober is 28,7 graden, dit zal niet verbroken worden. Wordt het ergens in Nederland warmer dan 27,5 graden dan wordt het wel de op 2 na warmste oktoberdag ooit gemeten in Nederland.

En om af te sluiten, als het in De Bilt a.s. zaterdag 25 graden of meer wordt dan betekent dat de meest late landelijke zomerse dag ooit gemeten. In totaal zullen we het jaar afsluiten met 128 warme dagen (>20 graden) en ook dat is een alltime record (oude record was 116 dagen uit 2003).

Overigens zullen ook de nachten vrij warm verlopen. Hebben we begin deze week nog vorst aan de grond gehad, in de nacht van vrijdag op zaterdag zal de minimumtemperatuur uitkomen rond de 15 graden. Dit zal opnieuw een record opleveren. Ook de nacht naar zondag toe zal relatief warm verlopen.

Foto voorpagina: Janneke Middendorp (Honselersdijk)


11-10-2018 om 12:00 door Maarten Stam

Een moment geduld aub...
Een moment geduld aub...