Actueel

Einde aan bijzondere periode

Langste regionale hittegolf ooit gemeten ten einde

Gisteren was een onstuimige dag met veel regen, onweer en code oranje voor (zeer) zware windstoten. Dit leverde veel overlast op, met name voor vakantiegangers in eigen land. We zouden bijna vergeten dat gisteren de langste regionale hittegolf ooit gemeten ook gewoon nog doorliep op sommige weerstations. In Hupsel en Twente heeft de hittegolf t/m gisteren 29(!) dagen geduurd. En langer zal ie niet duren, want vandaag komt de temperatuur niet meer boven de 25 graden uit.

Met die 29 dagen is het oude record verpulverd! Dat stond op naam van Arcen en liep van 10 t/m 31 juli 1994. Dat betekent dus een verbetering van zeven dagen.

Meetstation Arcen in Noord-Limburg heeft trouwens wel een heel bijzonder jaar. Van 27 juni t/m 9 juli was daar namelijk ook al sprake van een regionale hittegolf. Alleen op 10 en 11 juli kwam de temperatuur daar niet boven de 25 graden uit en werd deze hittegolf onderbroken. De regionale hittegolf daar kwam gisteren al ten einde en duurde dus 28 dagen. Een paar pittige buien kwamen gisteren al vroeg Limburg binnen waardoor de temperatuur daar niet meer tot boven de 25 graden uit kon komen. Helemaal bijzonder is ook nog dat er tijdens de hittegolf 16(!) tropische dagen in voorkwamen, wat zeer uitzonderlijk. Ter vergelijking: in een hele zomer telt Limburg normaal gesproken ‘slechts’ 6 tropische dagen.

Tweede landelijke hittegolf

Inmiddels hebben we twee landelijke hittegolven achter de rug dit jaar. De eerste vond plaats van 15 t/m 27 juli en duurde 13 dagen. Na een onderbreking van welgeteld één dag, begon op zondag 29 juli de twee landelijke hittegolf. Deze duurde uiteindelijk t/m 7 augustus en telde dus 10 dagen. De langste hittegolf van 18 dagen uit 1975 blijft dus staan.

Het is niet uniek, maar wel zeer bijzonder. Het is slechts twee keer eerder voorgekomen dat er in één jaar twee hittegolven zijn voorgekomen: in 1941 en in 2006. Nu voegt 2018 zich dus bij dat rijtje. Een bijzondere zomer en hij is natuurlijk nog niet voorbij. De komende dagen verlopen ook best aardig met regelmatig de zon en zomerse temperaturen. Vanaf maandag lijkt het iets wisselvalliger te verlopen, maar slecht is het natuurlijk allerminst.

Foto voorpagina: Peter van der Schoot


10-08-2018 om 10:00 door Maarten Stam

Een moment geduld aub...
Een moment geduld aub...