Actueel

Eerste landelijk zomerse dag!

In De Bilt werd om 14:50 uur de magische grens van 25 graden gepasseerd en daarmee is de eerste landelijke zomerse dag van het jaar een feit! Het werd ook weleens tijd, want we hebben er ‘slechts’ 243 dagen op moeten wachten.

Dat de eerste zomerse dag halverwege mei plaatsvindt is vrij normaal, al zijn we wel iets later dan vorig jaar. Toen werd op 7 mei al de eerste zomerse dag genoteerd. Het kan ook veel vroeger, zoals in het jaar 2007. Toen steeg het kwik in De Bilt al op 14 april naar 27.6 graden.

Voor de laatste landelijke zomerse dag moeten we terug naar 15 september van vorig jaar. Het werd die dag zelfs 29 graden in De Bilt en was de laatste dag van een reeks uitzonderlijk warme dagen, die regionaal zelfs voor een hittegolf zorgden.

Zo warm als afgelopen september wordt het vandaag en morgen niet in de Bilt, maar het kwik stijgt nog wat verder naar zo'n 27 graden. In het zuidoosten van het land kan lokaal zomaar de tropische 30 graden bereikt worden. Op en top zomer in de lente!

Zonnen op het strand? Het zou morgen zomaar kunnen!

Hoe verder?

Na morgen is het weer gedaan met de zomerwarmte. Donderdag zorgt regen voor flink wat verkoeling. Op enkele plekken zal de temperatuur zelfs 10 graden lager uitkomen dan op woensdag. Ook de dagen erna verlopen flink koeler met zo’n 17 graden en af en toe wat regen, dus op de volgende zomerse dag zullen we nog even moeten wachten.

Deze hond neemt alvast een frisse duik! Zeker met zo'n dikke vacht kan het erg warm worden.


16-05-2017 om 15:15 door Daan Koop


 
Een moment geduld aub...
Een moment geduld aub...