Actueel

Dorian komt eraan!

Foto: NASA

De restanten van orkaan Dorian zijn op weg naar Europa. Wanneer krijgen wij daarmee te maken en wat gaan we ervan merken?

Dorian trekt op dit moment over de Atlantische Oceaan. Later vandaag zal de kern over IJsland trekken. Vervolgens trekt Dorian noordwaarts op enige afstand van de kust van Noorwegen. Omdat het zeewater richting het noorden steeds koeler wordt, zal Dorian verder in kracht afnemen. De neerslag en wind die bij Dorian horen, bereiken vandaag Ierland en Schotland. Het kan daar behoorlijk plenzen. Op dit moment is de verwachting dat er maximaal een windkracht 8 komt te staan, net geen storm dus.   

sat Dorian.png
Dorian bereikt Schotland en Ierland

Overigens krijgt Dorian geen nieuwe naam als de orkaan toch als storm in Europa aankomt. Vorige week werd bekend dat stormen waarvoor een code oranje of rood wordt afgegeven in Ierland, Groot-Brittannië of Nederland een naam krijgen. Het is dus maar de vraag of Dorian met stormkracht (windkracht 9) Schotland bereikt. Maar omdat Dorian al een naam heeft, wordt de storm zelfs in dat geval niet 'omgedoopt' Zie onze blog van afgelopen zondag over Stormnamen.

Nederland

Ook wij krijgen met die wind en neerslag te maken, maar niet zo heftig als Ierland en Schotland. Morgen vroeg in de ochtend gaat het vanuit het westen regenen. Er lijken geen enorme regenhoeveelheden te gaan vallen. Tussen de 5 en 10 millimeter in het noorden en nog geen 5 millimeter in het zuiden van het land. Ook wat de wind betreft lijkt het mee te vallen: Langs de kust en op de wadden wordt windkracht 7 verwacht. 

Warmer

Is dat dan alles wat we hier van Dorian gaan merken? Nou, nee. Dorian heeft nog een effect op het weer hier. Doordat de kern van de ex-orkaan ruim ten noorden van ons langs trekt, ontstaat er een westelijke tot zuidwestelijke stroming waardoor zachte oceaanlucht onze kant op komt. In combinatie met een hogedrukgebied dat op de Atlantische Oceaan ligt, zorgt dat bij ons voor aangenaam nazomerweer.

Ben Saanen, Budel.png
Foto: Ben Saanen, Budel

10-09-2019 om 13:00 door Marc de Jong

Een moment geduld aub...
Een moment geduld aub...