Actueel

Nog even doorbijten....

Ritthem, Adri Joosse

Het is deze week nog fris, maar wel overwegend droog en van tijd tot tijd flink zonnig. Vanaf zondag krijgen we een heel ander weertype. Het wordt (flink) warmer maar niet strakblauw.

Deze week blijft het fris, maar het is zeker geen onaardig weer. Zo is het morgen zeer zonnig, en ook woensdag en vrijdag zien we de zon regelmatig. Donderdag is het bewolkter. Ook vandaag begon in het midden en zuiden van het land zeer zonnig.

Berkel-Enschot, Toon Boons.jpgBerkel-Enschot, Toon Boons

Vandaag is er kans op wat (winterse) buien, zoals vanmorgen in het noorden van het land.

Roodeschool, Jannes Wiersema.jpgRoodeschool, Jannes Wiersema

De rest van de week ziet er vrijwel droog uit. Alleen op woensdag maakt het noorden van het land nog kans op een heel enkele bui. Maar de wind blijft uit overwegend noordelijke richtingen waaien en voert frisse lucht aan. Dat betekent dat het eigenlijk de hele week niet zo warm wordt. De temperaturen lopen wel iets op naar een graad of 10, maar dat is nog net iets beneden normaal voor deze tijd van het jaar. Als het in de nachten flink opklaart, gaat het licht vriezen, zoals we dat ook de afgelopen nachten een paar keer gezien hebben. Sterker nog, op veel plaatsen in ons land is het deze laatste nachten van maart kouder dan het de hele winter is geweest. En dus zien we hier en daar 's ochtends ijs op plassen en sloten. Maar de zon is al zo krachtig dat dat ijs in de loop van de dag weer verdwijnt.

Helmond, Roland Daane.jpg

Helmond, Roland Daane

Dat weer houden we de rest van de week. In het weekend zet een verandering in. Dan draait de wind naar het zuidwesten waardoor (veel) zachtere lucht wordt aangevoerd. Zondag kan het al 15 graden worden, zien we in de pluimverwachting.

pluim 30-3.jpg

De dagen daarna zien we zelfs berekeningen die tegen de 20 graden uitkomen, maar dat is nog wel onzeker. De lucht die uit het zuidwesten naar ons toe komt is wel vochtiger. dat komt doordat die lucht over de Atlantische Oceaan stroomt, en vocht uit het zeewater opneemt. Dat betekent dat we wel meer bewolking zullen zien. Zeker meer dan de afgelopen en de huidige week, maar ruimte voor de zon blijft er zeker.

zon 30-3.jpg

Die bewolking lijkt ook weer niet zo dik, dat er regen uit valt, maar de kans op neerslag neemt vanaf zondag wel toe. Vooralsnog lijken het geen grote hoeveelheden te zijn, maar ook hiervoor geldt: hoe verder we in de tijd vooruit proberen te kijken, hoe onzekerder de verwachting wordt.

rrr 30-3.jpg

 Al met al blijft het deze week heel aardig, maar wel fris lenteweer. In het weekend wordt het dan een stuk zachter, maar wel met meer bewolking en een grotere kans op wat regen.


30-03-2020 om 13:00 door Marc de Jong

Een moment geduld aub...
Een moment geduld aub...